ETO KOLIKO SMO JAKI – Sa srpskim pasošem ne možemo ući čak u 100 DRŽAVA!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Prema rangiranju Passport Indexa, najbolji su nemački i singapurski pasoši s kojima se bez vize može putovati u 159 država. S pasošem Srbije, slobodan put u 112 zemalja.

 

Prema istraživanju organizacije Passport Index, najveću slobodu putovanja u svetu imaju Nemci i stanovnici Singapura, koji sa svojim pasošem, bez potrebe da vade vizu, mogu posetiti čak 159 zemalja.
Vrednost pasoša određuje se prema nizu parametara, ali najvažniji je upravo viza. Kako navodi Passport Index, državljani Srbije mogu bez viza putovati u 112 zemalja. Od ostalih država regiona, Hrvati mogu bez viza putovati u 144 zemlje, Slovenci u 150, državljani Makedonije u 108, Bosne i Hercegovine 101, Crne Gore u 105.

Na listi se nalazi i Kosovo, čiji građani mogu bez viza u 41 zemlju.

Advertisements

Zanimljivo je da se, prema poslednjem istraživanju, na samom vrhu uz Nemačku, kada je u pitanju sloboda kretanja, svrstao i Singapur, koji je proteklih meseci za Njemačkom kaskao nekoliko mesta. Tako se, na primer, početkom godine sa singapurskim pasošem moglo u 157 zemalja, s nemačkim u njih 158, a sada su zemlje izjednačene. Ističe se i pasoš SAD-a, koji je do pre dve godine bio “najjači”, a sada nije ni među prvih deset.

Ta mesta pripala su evropskim zemljama, s izuzetkom Singapura i Južne Koreje koja je na četvrtom mestu. Treća je Švedska, a od petog do desetog mesta se nalaze Danska, Finska, Italija, Francuska, Španija i Norveška. Građani Rusije, na primer, bez viza mogu putovati u 107 zemalja, državljani Kine u 58.

Na samom dnu već godinama je Avganistan čiji državljani bez vize mogu u samo 22 zemlje, a među pet najgorih su i Pakistan, Irak, Sirija i Somalija.

IZVOR: N1 SRBIJA

Advertisements

error: