Eplov samovozeći automobil imao prvi udes

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Prvi put jedno autonomno vozilo kompanije Epl učestvovalo je u saobraćajnoj nesreći prošle sedmice.

 

Eplovo test vozilo (Lexus RX450h) je udareno odpozadi dok je krećući se sporo čekalo da se bezbedno uključi na autoput u blizini sedišta kompanije u Kaliforniji.

 

Automobil je bio u autonomnom sistemu i kretalo se manje od 1,5 km/h kada ga je sa zadnje strane udario Nissan Leaf. Prema izveštaju Odeljenja za saobraćaj Nissan se kretao 25 km/h, oba vozila su oštećena, ali nije bilo povređenih.

 

Epl je u maju počeo testiranje 55 autonomnih vozila u Kaliforniji, više ih na putevima ima samo GM (104), a njegov tajanstveni projekat naziva se Titan.

Advertisements

 

Tehnološki gigant je 2017. najavio pokretanje sopstvenog sistema autonomne vožnje, a navodno je nedavno prijavio patent kojim vozilo, za razliku od konkurentnih, upozorava unapred vozača o narednoj akciji.

 

Ovaj incident je prvi za Epl i relativno mali u poređenju sa drugim konkurentskim kompanijama, poput Ubera čije je autonomno vozilo tokom testiranja na otvorenom putu u Arizoni pregazilo pešaka, ili Tesle čiji se Model X zakucao u barijeru dok je bio uključen autopilot.

 

B92 AUTO

Advertisements

error: