EKSPERT ZAVRŠIO STVAR I OTIŠAO! Lazar Krstić zadužio Srbiju za 783 miliona evra

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

BEOGRAD – Za samo šest godina četiri ministra finansija Mirko Cvetković, Mlađan Dinkić, Lazar Krstić i Dušan Vujović uvećali su javni dug Srbije za 13,4 milijarde evra, a njihovo zaduživanje već je krenulo da stiže na naplatu, pa će tako građani Srbije do kraja 2017. morati iz poreza da obezbede čak 13 milijardi evra.

 

Toliko će ih koštati olako uzimanje kredita od 5,4 milijarde evra u pomenutom periodu, ali i paketa evroobveznica, čijom smo se prodajom zadužili u približno istom iznosu.

Statistika kaže da nas je najviše zadužio Mirko Cvetković, kome se na leđa stavlja skoro 100 od ukupno 167 kredita, koje smo od 2008. godine do danas uzeli od svetske i komercijalnih banaka, ali i EBRD i MMF, dok ostatak deli trojac u sastavu Dinkić, Krstić i Vujović, koji su sukcesivno vodili državne finansije posle 27. jula 2012. Vicešampion u zaduživanju je Mlađan Dinkić, koji je za nešto više od godinu dana ministrovanja zadužio državu za više od tri milijarde evra, dok se njegovom nasledniku Lazaru Krstiću na teret stavlja oko dve i po milijarde.

Advertisements

Sudeći po onome što najavljuje aktuelni ministar Dušan Vujović, da će nas do kraja novembra zadužiti putem prodaje evroobveznica za još dve milijarde evra, zajedno sa milijardom arapskog kredita, koja mu je već uknjižena, mogao bi vrlo brzo da prevaziđe rekordera Mirka Cvetkovića.

Neke od Cvetkovićevih kredita i zaduženja moramo da platimo ove godine, i to u vrednosti od 5,3 milijarde evra. Naredne godine po osnovu kredita i obveznica sve četvorice ministara moramo da obezbedimo 3,2 milijarde evra, dok 2016. na naplatu stiže oko tri milijarde. Nešto bolja situacija predviđa se za 2017. godinu, kad bi trebalo da servisiramo oko dve milijarde evra.

IZVOR: PRAVDA.RS

Advertisements

error: