EKSKLUZIVNO! Pogledajte šta se dešava u srpskom tajnom društvu MALTEŠKI VITEZOVI!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Često se u domaćim medijima može pročitati da „ovaj ambasador“ moćne zemlje ruši „ovoga“, „onaj ambasador“ druge moćne zemlje „gura drugoga“. Za jednog ambasadora se može čuti da je ovde da bi dobio ruku Svetog Jovana Krstitelja i ikonu Bogorodice Filermose.

 

Taj ambasador, Alberto di Luka, predstavnik malteških vitezova, dozvolio nam je da ga pratimo nekoliko dana i saznamo istinu o njegovom radu. Jedino što je dobio bili su dečji osmesi…

* * *

Beogradski asfalt polako je počeo da se topi. Skala je jurila, zvanično, ka trideset petom stepenu dok se omanja grupa pripremala za put. Samo jedan čovek nije brisao znoj sa čela. Iako je obukao odelo, naslućuje se da je žilav, pravi sportski tip. Veselo je čavrljao dok u automobil nisu stavljeni EKG aparat, nekoliko aparata za merenje nivoa šećera u krvi, pregršt električnih trimera za šišanje… Moglo je konačno da se krene. Pravac – manastir Svete Petke u Izvoru. Monahinjama i štićenicama doma za decu i mlade ometene u razvoju konačno stiže dugo priželjkivana humanitarna pomoć.


Kada sam zvanično upoznala vođu tima, morala sam da se nasmejem. Da, on jeste bio sportista, italijanski predsednik Frančesko Kosiga svojevremeno ga je odlikovao za vrhunske rezultate koje je postizao kao motociklista, vozač sportskog glisera, atletičar… Završio je političke nauke u Milanu, ostvario se kao uspešan biznismen. Danas je ambasador Suverenog malteškog reda u Srbiji, poznatijeg kao vitezovi hospitalci, malteški vitezovi, vitezovi s Rodosa, malteški kavaljiri.

DIPLOMATSKI ODNOSI

Ko je Alberto di Luka i šta radi kod nas? Šta radi uopšte među jovanovcima, koji poreklo vode još iz vremena pre prvog krstaškog pohoda, kada su dobili dozvolu da osnuju bolnicu u Jerusalimu za pomoć bolesnim i siromašnim hodočasnicima svih veroispovesti. Zvanično, Suvereni vojni bolnički red Svetog Jovana Jerusalimskog od Rodosa i od Malte ima predstavništva u 120 zemalja, stalnu misiju pri UN, objašnjava Di Luka.

 

„Red ima 13.500 muških i ženskih članova (ispovedani vitezovi i vitezovi i dame milosti, časti i pokornosti), 80.000 volontera i 25.000 saradnika među lekarima i medicinskim sestrama u više od 200 bolnica širom sveta.“ Kažu da je među njima i naš Zoran Stanković, čuveni patolog. Inače, Sporazum o saradnji i isporuci humanitarne pomoći Srbiji potpisan je krajem 2013. Od tada ambasador Alberto di Luka gotovo da nije stao…

 

Diplomatski odnosi Malteškog reda i Srbije uspostavljeni su zapravo sredinom 19. veka. Za vreme rata 1885. između Kraljevine Srbije i Kneževine Bugarske, Malteški red je donirao srpskim železnicama sanitetski voz od 10 kola, koji je saobraćao na relaciji Beograd-Niš. Ali dolaskom komunista na vlast u Jugoslaviji, nakon Drugog svetskog rata, diplomatski odnosi se prekidaju.

 

Obnovljeni su ponovo 1. maja 2001, kada je još postojala zajednička država Srbije i Crne Gore, da bi definitivno s Beogradom bili potvrđeni 2003. Kumovao je profesor, pisac i dramaturg Nenad Prokić, prvi predsednik Grupe prijateljstva s Malteškim redom u parlamentu Srbije. Princ i veliki majstor Suverenog reda fra Metju Festing odlikovao je Prokića Viteškim krstom velikog oficira Pro merito melitensi Suverenog malteškog reda 15. juna 2012. Od oktobra 2014. nalazi se na položaju savetnika za humanitarne poslove u ambasadi Reda u Republici Srbiji.

Advertisements

 

PRAĆENJE U KORAK

Koliko smo, zapravo, robovi stereotipa i klišea? Da li je ova, kako širom sveta vole da kažu, najstarija nevladina organizacija samo politički uticajno lobističko preduzeće blisko Vatikanu ili je pak nešto drugo? Da li su na ovim prostorima na tajnom zadatku: spremaju se da ukradu ruku Svetog Jovana Krstitelja i ikonu Bogorodice Filermose i satru svakog ko im stoji na tom putu, kako tvrde najčvršći branioci pravoslavlja?

„Niti smo tajna organizacija, niti imamo prikrivene namere“, ubeđuje me ambasador. Da je tako, ubeđen je i srpski patrijarh Irinej, koji je na završnoj proslavi Milanskog edikta u Nišu Njegovu ekselenciju odlikovao Visokim ordenom cara Konstantina upravo zbog brojnih humanitarnih aktivnosti samog De Luke i njegovog tima. Malteški red već je učestvovao u projektu humanitarne pomoći hendikepiranoj deci u Priboju, kao i u projektu obuke za transplantaciju organa.

 

Šta rade ovog leta, htela sam lično da se uverim. Ambasadora sam danima pratila. I bukvalno: od doručka do kasnih večernjih sati. Ljubazan, nasmejan, nije se bunio, a dramatičar Prokić je uživao u ovakvom zapletu.

 

Malteškim vitezovima je, primetila sam iz brojnih razgovora sa De Lukom, važno da budu priznati kao deo savremenog sveta, da se ne svrstavaju u anahrone ostatke. „Ustavom“ iz 1998. inicirali su brojne izmene: revidirani su odnosi sa Svetom stolicom u pravcu potpune pravne autonomije, velikog majstora više ne imenuje papa. Iako je, treba reći, duhovna veza Malteškog reda i Rimokatoličke crkve neraskidiva, ovaj red je prilagodio organizacionu strukturu da bude više nego suverena radi jake diplomatske aktivnosti. Ženama je dozvoljeno da postanu članovi, a uvedeni su i blaži kriterijumi za priznavanje aristokratskog porekla. Takođe, ojačana je i prevlast rimske centrale, gde boravi veliki majstor, koordinacija nad četrdesetak nacionalnih udruženja. Danas budžet ove države bez teritorije pune njeni članovi, privatne zaostavštine i donacije, a koordinacija je pripomogla da i u Srbiju stigne više sredstava za pomoć.

 

Otvaranjem ambasade u Srbiji, šta god ko o tome mislio, otvoren je i još jedan kanal komunikacije zvaničnog Beograda sa onim delom sveta koji se, ipak, za nešto pita i koji može da lobira „tamo gde treba“.

Da li su, ipak, protiv pravoslavlja? Mnogi su ubeđeni u to.

 

„Naravno da nismo. Mi smo duhovno najbliži. Katolici i pravoslavci imaju istu osnovu, istu kulturu, isto spiritualno okruženje koje omogućava dijalog. S vašim patrijarhom slažem se u potpunosti kada kaže da moramo da se koncentrišemo na ono što nas spaja, a ne na ono što nas razdvaja“, odlučan je ambasador.

Danas malteški vitezovi primaju u svoje redove sve hrišćane, a u Americi su, recimo, snažniji redovi koje su osnovali pravoslavci, među njima i kralj Petar II i njegov brat Andrej. Malo je poznato da je kraljica Marija Karađorđević bila dama Malteškog reda Sent Džon i da je u Prvom svetskom ratu radila kao bolničarka. Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević odlikovan je Velikim krstom sa zlatnom zvezdom Malteškog reda, njihovim najvažnijim ordenom.

 

NEWSWEEK / Branka Mitrović

FOTO: Nebojša Mandić

 

Advertisements

error: