EKSKLUZIVNO IZ ALBANIJE! Običan narod poručuje: Ma kakav rat sa Srbijom, dosta je!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Na svakoj kući vijori se crveno-crna zastava, mada mnogi stanovnici Albanije znaju srpski jezik, a našu zemlju i dalje gledaju kao prozor u svet. Sudbina južne srpske pokrajine ih ne zanima

 

TIRANA – „Za nas Albance Srbija je prozor u svet… Gledali smo vaše filmove, slušali Olivera Dragojevića, u onoj bedi sanjali smo da živimo kao normalan svet! Sanjali smo da živimo kao vi!“

Na prilično dobrom, ali pomalo zaboravljenom srpskom ljubazni prodavac suvenira u Draču objašnjava kako i zašto mnogi stariji Albanci znaju naš jezik.

Bez ikakve drame

Dok su se političari utrkivali ko će dramatičnije predstaviti situaciju na Kosovu pošto je poslednji krug pregovora Beograda i Prištine neslavno okončan, Albanija je dočekala reportere Kurira raširenih ruku.

Advertisements

Priznajem, namerno i radoznalo saopštavala sam svakom ko me jeste i nije pitao odakle sam. Pod crvenom zastavom sa crnim orlom, koja se u Albaniji vijori bukvalno na svakoj kući, lokalu ili banderi, iščekivala sam negativnu reakciju. Decenijska politička trvenja, ali i komentari bližnjih kada su čuli gde idem govorili su mi da reakcija ne može da izostane. I nije, ali ne ona koju sam očekivala. Gostoljubivi i Albanci prisećali su vremena kada im je za vreme Envera Hodže, Srbija bila prozor u svet. I kao da se ništa nije promenilo.

Jedina religija je lova

– Jao, odakle si? Beograd! Pa to je fantastičan grad, klubovi su vam vrh! Jedan naš kolega je studirao u Beogradu i to je pravo mesto za provod. Jedva čekam ponovo da odem – oduševljavao se konobar u Draču.
Centar Tirane, nekadašnji zabranjeni grad u kom je živela komunistička elita, izgleda kao bilo koja evropska prestonica. Devojke i mladići obučeni su moderno, a ulicu ne možete da pređete od starijih modela „mercedesa“, koji čine 70 odsto svih automobila.

 

KURIR

Advertisements

error: