DŽEK MA NEĆE U SRBIJU! Kompanija AliBaba ne gradi centar u Srbiji

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Beograd — Sada je izvesno da će kineska kompanija Alibaba doći u Srbiju, potvrdila je državna sekretarka Ministarstva trgovine Tatjana Matić.

 

Kako je istakla, prvi rezultati pregovora sa tom kompanijom mogu se očekivati za šest meseci.

Srbija je sa kineskom kompanijom Alibaba dogovorila rad na razvijanju saradnje u tri grupe projekata. “Utvrđeno je da ćemo ući u pregovore. Formiraćemo operativne timove koji će se baviti prioritetnim temama.”

Delegacija Ministarstva trgovine noćas se vratila iz Kine, gde su razgovarali sa predstavnicima kompanije Alibaba, a Matićeva kaže da je sada “sasvim izvestan njihov dolazak u Srbiju”.

 

Ona je dodala da bi bio veoma značajan ulazak Alibabe na srpsko tržište, da tu kompanije u ovom momentu zanimaju investicije za koje procenjuju da mogu najbrže da im se vrate – onlajn turizam i elektronsko plaćanje.

Advertisements

„Ulazak Alibabe na naše tržište kroz bilo koji vid saradnje sa nama bi bio veoma značajan. Ono što je najizvesnije i najsigurnije, s obzirom na to da je Kina ukinula vize za naše građane i postoji direktan let, to je plasiranje Srbije na njihovom tržištu kao turističku destinaciju. Možda naši građani ne znaju, ali Alibaba ima i svoju platformu za onlajn turizam“, navela je Matićeva za RTS.

 

Trenutno je situacija takva da kineske turiste u Srbiju više dovode regionalne agencije nego one iz Kine i zbog toga se sa Alibabom razgovara i o tom pitanju, navela je Matićeva.

 

Upitana šta država treba da učini pošto se mnogi žale da su velika zagušenja zbog nepovezanosti sistema carine i distributera, Matićeva je rekla da za dolazak jedne takve platforme kao što je Alibaba pej država mora da obezbedi neke predispozicije.

“Naša regulativa dosta unapređena poslednjih godina. Postoje na operativnom nivou neke teškoće na kojima ćemo raditi da se otklone. Možda je mnogo značajnije da je Narodna banka Srbije krenula sa izmenom određenih zakonskih rešenja i da će to biti značajno za što uspešniju primenu elektronske tregovine”, pojasnila je ona.

 

B92

Advertisements

error: