DRŽAVNE APOTEKE SE GASE zbog ogromnih dugova

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Šabac, Kikinda, Sombor, Apatin, Gornji Milanovac, samo su neki od gradova u Srbiji u kojima danas ne postoji nijedna državna apoteka. U tim gradovima su sada, umesto njih, otvorene ekspoziture banaka, prodavnice, turističke organizacije, ali i nove apoteke koje drže privatnici.

 

Da će sve više gradova ostajati bez državnih apoteka, epilog je enormnog duga koje su godinama unazad apoteke napravile prema dobavljačima lekova i medicinskih sredstava. Zbog lošeg poslovanja, nenamenskog trošenja novca, gomilanjem nepotrebnih medikamenata u magacinima, nelojalne konkurencije i niskih marži, kao i zbog javnih nabavki, preko kojih su bili primorani da kupuju lekove, državne apoteke su došle do ruba propasti.

Advertisements

 

S obzirom na to da ove zdravstvene ustanove podpadaju pod ingirenciju lokalnih samouprava, ni one međutim, nisu uspele da se sa ovim problemom izbore. Jedino rešenje, za kojim su posegle mnoge opštine, jeste otpuštanje farmaceuta i tehničara i izdavanje objekta privatnicima.

 

Zbog kontinuiranog neplaćanja dobavljačima, onim apotekama koje još nisu zatvorene, računi su mesecima u blokadi i suočavaju se sa ozbiljno praznim rafovima.

 

U zakup privatnim apotekama otišle su apotekarske ustanove Šabac, Kikinda, Gornji Milanovac, Apatin, Sombor, Sremska Mitrovica. Tender za zakupce uskoro će raspisati apoteka Novi Sad, Odžaci, Novi Knjaževac.

 

IZVOR: Republika.rs / FOTO: Tanjug

Advertisements

error: