DRŽAVA OPET NEŠTO “MULJA”! Ljudima stižu računi za vodu u iznosu od 24,000 dinara!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Polugodišnji rastur vode iznenadio je nedavno meštane naselja Vojni put u Zemunu, kada su na računima za vodu ugledali iznos od 24.000 dinara!

 

Iako na računima nema podataka o početnom ni novom stanju u trenutku očitavanja vodomera, nagomilani kubici utrošene vode moraće da se plate.

 

Iz JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija“ kažu da su svi stanovnici ovog dela Zemuna priključeni na jedan, glavni vodomer i da je u pitanju neuslovna vodovodna mreža, te da svaki gubitak vode svi korisnici dele na ravne časti.

Uprkos legalnom priključku, sopstvenom vodomeru i redovnom izmirivanju mesečnih računa za utrošenu vodu, porodici Perendija u Geteovoj ulici broj 4c stigao je još jedan, trinaesti godišnji račun – za rastur vode.

„Dobio sam račun za poslednjih šest meseci za nekakav rastur vode, iako mi je priključak potpuno legalan“, objašnjava Nebojša Perendija.

 

„Ipak, na računu nema ni početnog stanja ni novog stanja, već samo broj utrošenih kubika, odnosno onoliko koliko su oni procenili da treba da naplate. Ovakve račune dobili su svi u komšiluku i na naše telefonske reklamacije neprestano ponavljaju da utrošena voda mora da se plati. Pri tom, ne znaju ni ko je i gde sve priključen na blok vodomer za koji zadužuju građane koji redovno plaćaju svoje račune“.

 

Meštani ovog naselja u Zemunu pre nekoliko decenija izgradili su nelegalnu vodovodnu mrežu i naknadno se priključili na gradsku. Ova mreža ide privatnim dvorištima i vremenom se nadograđivala, te BVK ne može da je održava, navode iz ovog javnog preduzeća.

Advertisements

„Potrošači su obavezni da održavaju mrežu, koja počinje od blok vodomera i završava se točećim mestom“, navode iz Vodovoda.

Oni dalje objašnjavaju da u situacijama gde se preko jednog glavnog vodomera vodom snabdeva više potrošača, ukoliko postoji razlika između potrošnje očitane na glavnom vodomeru i zbira potrošnje iza glavnog vodomera, svi registrovani potrošači dobijaju fakturu prema potrošnji i fakturu za rastur. Rastur vode dele svi korisnici na jednake delove.

„Na računu za rastur vode naznačeno je procentualno učešće svakog korisnika u raspodeli rastura vode, kao i količina utrošene vode izražena u kubicima. Na individualnim računima za rastur vode ne može biti naznačeno početno i novo očitano stanje pošto se ono odnosi na sve potrošače iza blok vodomera“, tvrde iz ovog javnog preduzeća.

 

Izmirivanje duga na 24 RATE

U cilju pronalaska prihvatljivog rešenja za obe strane, BVK omogućio je korisnicima izmirivanje duga na 24 rate.

„Predmet potpisivanja protokola bila bi sva potraživanja na ime pojedinačne potrošnje i potrošnje na ime rastura. Zaključenje protokola podrazumeva plaćanje dosadašnjih potraživanja na 24 rate uz obavezu redovnog izmirenja tekuće potrošnje. JKP BVK bi se obavezalo da po zaključenju protokola i isplati prve rate, povuče tužbe obuhvaćene protokolom“, navode iz Vodovoda.

 

E. V. N. / Novosti

Advertisements

error: