DRECUNOV SIN PREVARIO DRŽAVU! Umesto fabrike ostalo samo polje

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Kako bi firma u suvlasništvu Dejana Drecuna, sina funkcionera SNS-a Milovana Drecuna, izgradila bioelektranu u Velikom Gradištu, 2016. je namenski raspisan tender za zakup zemljišta. Iako je firma od početka kršila ugovor, on je raskinut tek krajem 2018, a od investicije vredne više miliona evra nije ostalo ništa.

 

Napušteno zemljište na mestu gde je trebalo da bude bioelektrana.

U Požeženu, na 10 minuta od Velikog Gradišta, nalazi se neiskorišćeno više od 140 hektara zemlje u državnom vlasništvu.

U martu 2019, novinarke CINS-a su na njemu zatekle posečeno drveće i bačene automobilske gume. Ništa nije ukazivalo da je na tom mestu trebalo da nikne investicija vredna više od tri miliona evra – prva bioelektrana u ovom delu Srbije.

 

U bioelektrani se energija pravi od biomase – otpadaka iz poljoprivrede, šumarstva ili komunalnog otpada – nedovoljno korišćenog izvora energije u Srbiji, dobrog potencijala.

 

Iako zamišljeno kao novo radno mesto za desetine stanovnika ove male opštine, investicija je propala.

Advertisements

Na licitaciji za zakup državne zemlje, u septembru 2016, jedini ponuđač bila je firma D&D Energy iz Beograda, kojoj je zemlja data da proizvodi struju i toplotnu energiju od čičoke, biljke na izgled slične krompiru. D&D Energy je zemljište dobila po početnoj, najnižoj ceni – 18,65 evra po hektaru godišnje.

„Tender za ovo zemljište je raspisan namenski. Dogovor je postignut krajem septembra, posle višemesečnih pregovora“, rekao je predsednik opštine Veliko Gradište Dragan Milić u jednom intervjuu, ne otkrivajući tada ime investitora.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkriva da je jedan od vlasnika ove firme Dejan Drecun, sin Milovana Drecuna, funkcionera Srpske napredne stranke i predsednika skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju.

 

Ono što je manje poznato je da D&D Energy 1. septembra, kada je raspisan konkurs, još nije postojala.

Naime, šest dana je bilo dovoljno za osnivanje firme, prikupljanje neophodne dokumentacije i prijavu poslednjeg dana na licitaciju za zakup zemljišta. Dragan Lakićević, suvlasnik i direktor D&D Energy potpisao je u decembru 2016. ugovor na 30 godina sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, nadležnim za izdavanje u zakup državnog zemljišta.

 

CINS.RS

Advertisements

error: