DRAŠKOVIĆ: Vreme je da uđemo u NATO!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Lider Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković dao je intervju za Globus u kome je najavio svoju novu knjigu čiji je glavni protagonist kralj Aleksandar Prvi Karađorđević. On je takkođe pričao i o Vučiću, Miloševiću, NATO-u i Kosovu.

 

“Kralj Aleksandar najveća je ličnost u istorijii Srba, jer je bio pobednik u oba Balkanska rata, pobednik u Velikom ratu, tvorac prvog saveza među balkanskim državama, prva žrtva fašizma u Europi i, na kraju tvorac Jugoslavije – velikog ideala kojem su Jugoslaveni težili još od hrvatskoga Ilirskog preporoda sredinom 19. veka, ideala čiji je epicentar bio upravo u Zagrebu.

Na pitanje kako komentariše to što je kralj Aleksandar na “tapetu” u Srbiji i da su o njemu negativno govorili Dobrica Ćosić i Mihailo Marković, Drašković odgovara:

“Čini mi se da je od velikog Aleksandra veće samo srpsko ogrešenje o njega. Mnogi ga Srbi danas okrivljuju upravo zbog toga što za ratni cilj Srbije u Prvom svetskom ratu nije proglasio stvaranje Velike Srbije ili što tu Veliku Srbiju – koja bi sebi prisajedinila celu Vojvodinu, Slavoniju, Bosnu i Hercegovinu i Dalmaciju do rta Planka iznad Splita – nije stvorio 1918. posle srpske pobede u ratu. Nego je toj Velikoj Srbiji pretpostavio ujedinjenje Srba, Hrvata i Slovenaca u zajedničku državu. Optužbama Dobrice Ćosića i ostalih nedostaje, međutim, iskreno priznanje da je Aleksandar kriv za stvaranje Jugoslavije ponajpre iz toga razloga, jer da je on nije stvorio 1918., onda je oni – Milošević, svi ti jugoslavenski komunisti i generali i uskrsli “crnorukci” – ne bi mogli ubiti i razbiti 90-ih”.

Advertisements

 

On je potvrdio da se često čuje s predsednikom Vučićem.

“Sasvim je logično da se čujemo i viđamo jer SPO na svim izborima od 2012. učestvuje na listi Aleksandra Vučića. Verujem da je Vučić iskreno opredijeljen za evropeizaciju Srbije, za članstvo države u EU i za strateško pomirenje u našoj regiji. Ne slažemo se oko NATO-a. On je protiv članstva Srbije u NATO-u, a ja mislim da i naše članstvo u Europskoj uniji zavisi od članstva u NATO-u. Govorim i pišem da je za Srbiju NATO izbor puta, dakle cilj, a EU putovanje. Ako uđeš u pogrešan voz, onda je svaka usputna stanica pogrešna. Govorim, isto tako, da će sve probleme u našoj regiji rešavati NATO, kao i da će u slučaju bilo kakvih sukoba u našoj regiji te sukobe rješavati NATO. I da mi trebamo izabrati: ili ćemo biti za stolom ili na meniju. Govorim i pišem da je Srbija sa svih strana okružena državama koje su u EU i u NATO-u. I da Srbija nema krila da preleti do Volge i Sibira”.

 

ESPRESO.RS

Advertisements

error: