DRAŠKOVIĆ: Kosovo je izgubljeno, Rusi nam neće pomoći

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Lider Srpskog pokreta odnove Vuk Drašković u intervjuu za Espreso, otkriva i šta je rekao predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, da li je još uvek aktuelna podela u Srbiji na Istok i Zapad, kao i šta se dešava sa Kosovom i Metohijom.

 

Osim priče o jučerašnjoj 28. godišnjici demonstracija 9. marta 1991. godine, a koju ste mogli da pročitate na našem portalu, Drašković se osvrnuo i na današnju situaciju u Srbiji.

On je upravo kroz prizmu demonstracija tog 9. marta 1991. godine za koje kaže da su neponovljive sagledao i aktuelnu situaciju oko Kosova, podela na Rusiju i Ameriku, na komunistički režim, službe i mnoge druge stvari.

 

Da li je došlo do novog preokreta u Srbiji?

– Jeste, 2012. godine dolazi do novog izbornog preokreta ali i do preokreta u strateškim ciljevima novih pobednika.

 

Koji su to ciljevi?

– Više ti ciljevi nisu bili ni Velika Srbija, nije bila ni majka Rusija, ni antizapad. Za strateški cilj proglašeno je članstvo u EU i okretanje zemlje ka Zapadu.

 

Da li je zato SPO dao podršku tom programu i Vladi?

– Tako je. Izgledalo je da će napokon biti postignut sporzum sa kosovskim Albancima, da će taj bolni Kosovski čvor biti raspleten. Izgledalo je da smo konačno na pragu zapadnog svitanja. Opet na nesreću na to svitanje navukli su se Istočni oblaci. Neočekivano je došlo do drame u Ukrajini koja će proizveti sukob izmeu Rusije, EU i SAD. Bili smo u predvorju obnove Hladnog rata i počela je borba bez rukavica za svere uticaja. Tada su stratezi u Moskvi markirali Srbiju kao prepreku koja će biti brana opasnosti da ceo Balkan ne padne u ralje Zapada. Onda su na Briselski sporazum i na pregovore survali kosovsku stenu. Odjednom je Srbija zasuta Srbiji dragimi slatkim neistinama da Kosovo uopšte nije izgubljeno, da Srbija ima suverenitet na Kosovu, da joj ga čuva Rusija i da je izdaja ići na Zapad i u EU bez Kosova. Prpaganda je pokrenula žestoku kampanju i danas vidimo da je stepen antiameričkih strasti koje se graniče sa mržnjom veći nego u vreme NATO bombardovanja Srbije.

Advertisements

 

Šta je produkt toga?

– Narastaju kao pečurke nekakve stranke, nekakva udruženja koje zahtevaju da se podiže zid prema Zapadu i da se država okrene vojnom i ekonomskom savezu s Moskvom, jer nam eto po njima Amerika i Evropa otimaju Kosovo, a nije ga Milošević izgubio, on ga je odbranio, a Rusija ga brani. To kod ogromne većine naroda, ubeđen sam pije vodu, mada polako protokom vremena shvatiće tu neistinu.

 

Šta je onda rešenje?

– Ja se nadam tom konačnom ishodu da će napokon pobediti to strateško opredeljenje 9. marta – Srbija na Zapadu. Ovako se ne može više, jer nam zemlja počinje da liči na onog Buridanovog magarca razapetog između dva plasta sena Istoka i Zapada, a ne prilazi ni jednom ni drugom.

 

I na kraju lipsava gladan?

– Tako je. Znate, u tom tumaranju nama se Srbija prazni. Umnožavaju se opustela Kosova i novočarnojevići. Upitanju su stotine hiljada novih ljudi koji odlaze iz zemlje.

 

Uglavnom mladi?

– Tako je, odlaze, a gde odlaze? Na Zapad odlaze. Ne odlaze ni u Burundi, ne odlaze ni u Surinam, ni u Palau, ni u neke nove strateške prijatelje Srbije. To je jedna politika koja ne vidi opasnost od katastrofe da ostanemo bez naroda.

 

ESPRESO.RS

FOTO: Stefan Kojić

 

Advertisements

error: