DOĐI U SRBIJU! Ova žena je u Rumuniji poslala stotine političara u zatvor

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Rumunija je, pored Bugarske, jedna od najkorumpiranijih država u Evropskoj uniji, a glavni borac protiv te pošasti je Laura Kodruta Kovesi (43) koja se nalazi na čelu državne Agencije za borbu protiv korupcije (DNA). Na toj poziciji se nalazi od 2013. godine. Pre toga, Kovesi je bila generalni tužilac Rumunije, i radila u Višem kasacionom sudu.

 

Nakon imenovanja 2006. godine, Kovesi je bila prva žena i najmlađi tužilac u istoriji Rumunije. Ona je jedini javni službenik koji je imao dužnost generalnog tužioca tokom čitavog trajanja mandata.

 

“Gardijan” je 2015. godine opisao “Kovesi” kao “mirnu, neumorni glavni tužilac koja skida skalpe”, koja vodi “dijalog protiv korupcije i koja je maksimalno istrajna u toj borbi, ne mareći ni za šta i ni za koga”.

Advertisements

Kodruta je bila udata za Eduarda Kovesija, mađara, ali je zadržala prezime nakon razvoda 2007. Perfektno govori engleski i mađarski.

 

Ova Rumunka je u zatvor do sada poslala preko 600 potkupljenih političara, a samo u toku jedne godine preko 1.000 koruptivnih zvaničnika zbog nje završi na sudu, među kojima ima ministara, senatora, gradonačelnika i njihovih zamenika, direktora državnih kompanija i vodećih menadžera.

Korumpirani političari na sve moguće načine pokušali su da se zaštite od nje, donoseći nove zakone i pravila. Laura je međutim, za njih, neumoljiva heroina i niko ne može da joj stane na put.

 

BLIC.RS

FOTO: Profimedia

Advertisements

error: