DOBRA ODLUKA! Tramp uskraćuje milione dolara nevladinim organizacijama u Srbiji

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Vašington — Administracija američkog predsednika Donalda Trampa pokušaće da drastično umanji novčanu pomoć koju SAD pružaju zemljama istočne Evrope, piše Blumberg.

Među zemljama za koje su planirani drastični rezovi je i Srbija i to sa više od 40 odsto umanjenja.

Agencija piše da je istok Evrope odahnuo nakon uveravanja zvaničnika SAD da region i dalje uživa bezrezervnu podršku Vašingtona, ali da finansijski znakovi koji stižu ovih dana sa Kapitol hila pokazuju potpuno drugačiju priču.

“Uprkos turneji potpredsednika Majka Pensa po eks komunističkom regionu, kojom je trebalo da se učvrsti podrška u borbi protiv ‘širokog spektra’ ruske agresije, Bela kuća je zatražila velike rezove u finansiranju saveznika”, piše Blumberg.

Kako se navodi, predviđena smanjenja u budžetu Stejt departmenta obuhvataju i sredstva za Evropu i Evroaziju, pa je predloženo da se zemljama iz tog dela sveta za 2018. opredeli čak 336 miliona dolara manje u odnosu na ono što je Obamina administracija od Kongresa tražila za 2017. godinu.

Iako nije sigurno da će ovaj predlog proći u Kongresu, Blumberg ističe da “planirani budžet šalje snažnu poruku o Trampovim prioritetima”.

Advertisements

Među zemljama za koje su planirani drastični rezovi u opredeljenim sredstvima za razvoj demokratije i vladavine prava, podršku ekonomskom razvoju i borbi protiv korupcije i ostalom, nalazi se i Srbija, sa više od 40 odsto umanjenja.

Obamina administracija je za tekuću godinu, za Srbiju, zatražila 23,4 miliona dolara za programe unapređenja vojne obuke i edukacije, podršku u borbi protiv narkotika, terorizma i za finansiranje fondova ekonomske podrške zemlji.

Kako piše Blumberg, za 2018. godinu je zatraženo skoro 45 odsto manje sredstava.

Najdrastičniji rez doživela je Bugarska, sa skoro 80 odsto manje sredstava u odnosu na prošlu godinu, a slede Gruzija, Estonija, Litvanija, Letonija, Srbija, Crna Gora i Ukrajina, koja doduše ima manje umanjenje nego prošle godine.

Vredi istaći da je Obamina administracija za 2017. godinu opredelila više sredstava za programe u Srbiji nego 2016. godine i to ravno 40 odsto.

Uporedo sa smanjenjima troškova Stejt departmenta, Bela kuća traži da više sredstava troši Ministarstvo odbrane, a deo bi trebalo da stigne i do istoka Evrope.

U izveštajima se zasad imenuje samo Ukrajina, koja bi trebalo da dobije uvećana sredstva u odnosu na raniji period.

IZVOR: B92

Advertisements

error: