DO SADA NEVIĐENO: Snimak savezničkog bombardovanja Novog Sada! (VIDEO)

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Istorijski arhiv grada Novog Sada objavio je na svom Jutjub kanalu do sada neviđen snimak bombardovanja Novog Sada iz 1944. godine.

Snimak je nedavno otkriven i potom sređen u saradnji sa RTV i prikazan tokom izložbe o 70 godina od oslobođenja Novog Sada, a sada je postavljen na interenet kako bi i šira javnost imala priliku da ga vidi.

Na petominutnom snimku se mogu videti građani kako u centru grada, na Trgu slobode beže u skloništa, avioni iznad grada, kao i eksplozije i dim od posledica bombardovanja.

Snimak prikazuje i mnoge uništene objekte, ali nije moguće identifikovati tačno iz kojih su delova grada.

Moguće je prepoznati porazrušene zgrade u ulici Maksima Gorkog u delu koji je nabliži keju, kao i fabrička postrojenja koja su nekad bila u Radničkoj ulici, poput Albusa.

 

Advertisements

Mnogi podaci su otkriveni prethodnih godina i to zahvaljujući interentu na kojem su se pojavili izveštaji o letovima savezničke avijacije.

Za Novi Sad su bili najvažniji podaci o delovanju 15. Vazduhoplovne armije anglo-američkih snaga stacionirane u Italiji koja je bombardovala grad desetak puta, jer do danas nije potvrđeno koliko je ukupno naleta bilo.

Samo anglo-američko bombardovanje je bilo precizno i na meti su se našle fabrike, aerodrom, kasarne, objekti okupacionih vlasti, električna centrala, železnička infrastruktura i most na Dunavu.

Civilni objekti koji su tada oštećeni su se nalazili pored objekata koji su bili na meti napada. Tačnih podataka o broju nastradalih u bombardovanju 1944. godine nema, a procene idu i do 1.000 poginulih.

Novi Sad je tokom Drugog svetskog rata bombardovan i aprila 1941. kada su nemački bomabrderi bacili bombe na vojne i civilne objekte u gradu.

Neki hroničari beleže, ali nije potvrđeno, da su sovjetski avioni pred oslobođenje oktobra 1944. godine takođe imali manja dejstva nad područjem grada bombardujući nemačke i mađarske kolone u povlačenju.

 

AGENCIJE

Advertisements

error: