ĐUKANOVIĆ: Srpska crkva je glavni čuvar zla i bede

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Srpska pravoslavna crkva čuva infrastrukturu Velike Srbije. Sa svoje četiri eparhije u Crnoj Gori, od koje su tri prekogranične, ona zacrtava prostor velike Srbije, rekao je predsednik Crne Gore Milo Đukanović za sarajevski Pressing.

 

Patrijarh Irinej optužio je Đukanovića da radi ono “što nisu ni Turci ni komunisti”, da atakuje na crkvenu imovinu. Đukanović srpskom patrijarhu odgovara: “Pišite mu pamet”.

“Uvredu možete doživeti od čoveka čiji intelektualni potencijal respektujete. Komentarisao sam ranije izjave patrijarha Irineja, i zadržaću samo kratku opasku: Pišite mu pamet”, rekao je Đukanović.

 

On je istakao da Srpska pravoslavna crkva “čuva infrastrukturu velike Srbije”.

“Dakle sa svoje četiri eparhije u Crnoj Gori, od koje su tri prekogranične, ona zacrtava prostor velike Srbije i ona na taj način potcrtava ono što je njena misija, a to je kada državne politike naprave grešku, a po njima je nezavisnost Crne Gore greška, greška Srbije koja je to dozvolila, tu je crkva da to vremenom ispravi”, rekao je Đukanović.

Advertisements

Govoreći o ulozi mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića, predsednik Crne Gore kaže da je njegova uloga onakva kakva može biti uloga čoveka koji se nalazi na važnom mestu u hijerarhiji SPC.

 

“Bavi se više političkim nego verskim pitanjima. On ima ulogu, dosta je tokom perioda doprineo jačanju Srpske pravoslavne crkve”, kazao je Đukanović.

Ipak, on Amfilohiju pripisuje i pozitivne doprinose društvenim i političkim dešavanjima.

“Bilo je tu i svetlih trenutaka. Podržao je demokratske promene u Srbiji, otklonio je crnogorske državne politike od Miloševićeve politike. Bio je suzdržane pozicije uoči referenduma 2006. godine, mada znam da je njegov stav duboko protiv nezavisnosti Crne Gore”, objasnio je gost sarajevskog Pressinga.

 

Ističe da Predlog zakona o verskim zajednicama, protiv koga se pobunila SPC, neće osporavati njeno postojanje, niti bilo koje pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

“Mi smo demokratsko društvo. Nije to problem. Problem je jedno od temeljnih prava, kanonsko pravo, a to je da organizacija pravoslavne crkve prati organizaciju države”, naveo je Đukanović.

 

N1 Srbija

Advertisements

error: