ĐUKANOVIĆ: Nikada me niko neće srušiti sa vlasti

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Crnogorski predsednik posle gotovo 30 godina na vlasti za BBC na srpskom o aferama i protestima, odnosima sa Beogradom i Evropom.

 

Pre godinu dana, Milo Đukanović se pri povratku u crnogorsku predsedničku fotelju obavezao da će raditi na ekonomskom rastu, savladavanju podela u društvu, zaustavljanju kriminala i korupcije i jačanju pozicije zemlje u međunarodnoj zajednici.

 

Godinu kasnije, na ulici su ga dočekali protesti hiljada građana koji tvrde da su institucije zarobljene, odbegli biznismen do skoro blizak vlasti optužuje ga za umešanost u korupciju, provladini mediji u Srbiji crtaju ga kao “Kim Džong Mila” sa frizurom severnokorejskog predsednika, a strani komentatori i diplomate govore da je vreme da ode.

 

“Očekivao sam da ću imati više vremena da budem koncentrisan na neke prioritete koje sam predočio ljudima u kampanji i koje sam pocrtao u svom inauguracionom govoru”, kaže u intervjuu za BBC na srpskom Milo Đukanović.

 

Ipak, na pitanje ko će ga srušiti sa vlasti, i ne čeka da mu se ponude “opcije” – kao iz topa odgovara:

Advertisements

“Neće me srušiti niko!

 

Ja sam se triput povlačio, svojom voljom, nakon pobeda i ne mislim da iko može da me sruši od političke konkurencije.”

Đukanović je prvi put na vlast došao pre 28 godina, a na poziciji predsednika proveo je i mandat od 1998. do 2002. godine, kada je Crna Gora bila federalna jedinica u okviru SR Jugoslavije.

Đukanović je u gotovo tri decenije vešto menjao saveznike – od građenja zajedničke države do oštrog suprotstavljanja Slobodanu Miloševiću, od ekonomskog otvaranja ka ruskom novcu do političkog zatvaranja prema Istoku, pa sve do savremenih otvaranja za kineske investicije ili turski kapital dok zemlja postaje članica NATO-a i stoji najbliže članstvu u EU.

 

IZVOR: BBC na srpskom 

FOTO: BBC

Advertisements

error: