Direktor NSZ: Prvi put broj nezaposlenih pao ispod 600.000

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje Zoran Martinović izjavio je da je, prema evidenciji te službe, trenutno u Srbiji nezaposleno 594.100 osoba, kao i da se taj broj stalno smanjuje.

 

“Prvi put od kada vodimo ovakve vrste evidencija, broj nezaposlenih je pao ispod 600.000”, kazao je Martinović za Radio-televiziju Srbije.

On je kazao da se najlakše zapošljavaju inženjeri elektronike, elektrotehnike i informacionih tehnologija, lekari sa specijalizacijom, profesori matematike, fizike, stranih jezika, farmaceuti i biohemičari.

 

Dodao je da poslodavci traže konkretne tehnike i zanate, i da su najtraženiji kuvari, zavarivači, osobe koje su završile škole za negovanje starih lice.

Advertisements

“Što se tiče veština, ključno je poznavanje nekog stranog jezika. Obično su to engleski i nemački jezik. Obavezno je poznavanje informacionih veština i posedovanje određenih licenci i ispita”, kazao je Martinović.

 

Navodeći da su trenutno aktuelni sezonski poslovi, on je kazao da postoji veća tražnja u oblasti poljoprivrede, građevinarstva, ugostiteljstva, turizma i trgovine.

“Potrebno je stalno usavršavati svoje veštine”, istakao je direktor NSZ i pozvao nezaposlene da se prijavljuju na obuke prekvalifikacije.

 

Podsetimo, prema Anketi o radnoj snazi, zaposlenim se smatra onaj ko je najmanje jedan sat tokom sedam dana obavljao neki plaćeni posao.

 

IZVOR: Beta Agencija / FOTO: N1

Advertisements

error: