DEJVID FILIPS: Recite SRBIMA ako hoće u EU moraju da priznaju nezavisno Kosovo

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Srbija mora da prizna nezavisnost Kosova kako bi se postigao održivi mir u regionu, a dijalog Beograda i Prištine treba da promeni format uz efikasnije posredovanje međunarodne zajednice, ocenjuje se u izveštaju Instituta za studije ljudskih prava američkog Univerziteta Kolumbija.

 

U Izveštaju o sprovođenju dijaloga Kosovo-Srbija, čiji je autor direktor Programa za izgradnju mira i prava tog Instituta Dejvid Filips, predlaže se i da se jasno definišu teme pregovora i postavi rok od najviše dve godine, kao i efikasnije posredovanje međunarodone zajednice, uključujući snažniju ulogu SAD i angažovanje uglednih međunarodnih pregovarača, prenosi Glas Amerike.

Filips je za albansku redakciju Glasa Amerike rekao da se u izveštaju predlaže “scenario u kojem svi pobeđuju” a prema kojem bi priznanje kosovske nezavisnosti dovelo do normalizacije svih bilateralnih pitanja i integracije i Srbije i Kosova u evroatlantske institucije.

Advertisements

“Ako Srbija želi da uđe u EU, poglavlje 35 je kristalno jasno. Beograd neće načiniti napredak ka članstvu u EU dok ne prizna Kosovo, što je osnova za normalizaciju. Kosovo i Srbija treba da pregovaraju s Briselom u pogledu članstva u EU i dve zemlje treba da uđu u EU zajedno, u isto vreme. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe da se suoče sa realnošću i pozabave kosovskom situacijom. Naravno da je teško pregovarati o priznavanju Kosova od strane Srbije ali se to mora dogoditi, jedini put napred je da Srbija prizna Kosovo, to je ključno za napredak”, rekao je Filips.

U izveštaju se navodi da Vlada Kosova treba da zauzme sveobuhvatan pristup integraciji kosovskih Srba i osigura da se njihova prava u potpunosti štite i promovišu.

“Međutim, pre svega, međunarodna zajednica mora da učini više. EU je bila vodeći akter u medijaciji. Preporučujemo snažniju ulogu SAD. Važno je da Vašington bude u potpunosti uključen, a međunarodni medijatori da rade na rešenju”, dodao je.

Filips je predložio i da se promeni format dijaloga, jasno definišu teme pregovora i postavi rok od najviše dve godine, kao i da se angažuju ugledni međunarodni pregovarači.

Izvor: AGENCIJA BETA

Advertisements

error: