DANAS 35 STEPENI! Najtoplije proleće u istoriji

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ovo proleće je najtoplije u istoriji, temperature su skoro tri stepena više od proseka. Danas će biti jedan od najvrelijih prolećnih dana ikada. Predstoji nam i jedno od deset najpaklenijih leta, sa više od 50 tropskih dana, kažu u RHMZ.

 

Vrelina, kiša, vrelina…

Posle vrelog petka, sledi nam kišni vikend, a onda počinje dugo toplo leto

Đorđe Đurić
Ovo proleće biće najtoplije u Srbiji ikada, sa temperaturama skoro tri stepena iznad proseka, kažu meteorolozi! Tome u prilog ide i podatak da će danas u našoj zemlji biti izmereno tropskih 35 stepeni, što znači da je pred nama jedan od najvrelijih prolećnih dana u istoriji.

 

U RHMZ kažu da će i leto biti među deset najtoplijih svih vremena, jer se očekuje više od 50 tropskih dana i temperature iznad 40 stepeni.

 

Meteorolog “Weather2umbrella” Đorđe Đurić kaže da se od danas pa sve do kraja leta “crno piše” svima onima koji ne podnose vrućinu i tropske temperature.

 

Razlika u temperaturi 56,5 stepeni

Đorđe Đurić kaže da je ovog proleća zabeležen još jedan paradoks, a to je da je između najviše i najniže izmerene temperature razlika čak 56,5 stepeni.

Advertisements

– Meteorološki, proleće počinje 1. marta i taj dan je zabeležena minimalna temperatura za celu prošlu zimu od -25 stepeni u Somboru. Poslednjeg dana maja zabeležen je 31,5 stepen u Ćupriji, što je najviša zabeležena temperatura ovog proleća. Dakle, razlika između najniže i najviše prolećne temperature je 56,5 stepeni, što je zaista bila retkost prethodnih decenija – kaže Đurić.

 

– Tačno je da nam je ovo proleće najtoplije otkako se mere temperature, a mi meteorolozi otkrili smo i razlog zašto je to tako. Naime, na vreme u Srbiji utiče sa jedne strane vlažan ciklon sa Atlantika i Mediterana, a sa druge suve struje iz Severne Afrike koje donose visoke temperature. Ove godine afrički ciklon je dominantniji i zato imamo ovako vrelo proleće, sa tropskim vrućinama i malo pravih padavina – objašnjava Đurić za Informer.

 

On naglašava da će se na izuzetno toplo proleće nadovezati još paklenije leto.

– Već u petak će biti 35 stepeni, što je daleko iznad proseka za ovo doba godine, koji iznosi između 25 i 27 stepeni. Nema sumnje da je pred nama jedan od najtoplijih prolećnih dana decenijama unazad, ali on je samo uvod u još vrelije leto. Istina, za vikend nas čeka mali predah, sa kišom skoro u celoj zemlji, a onda počinje dugi tropski period, koji će gotovo bez prestanka trajati sve do kraja avgusta – ističe Đurić za Informer.

 

IZVOR: Informer / FOTO: Informer

Advertisements

error: