DAČIĆ: U Rusiji nas dočekuje Putin a u Americi zamenik zamenika sekretara

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Šef diplomatije podvukao da je Srbija „nezavisna zemlja koja vodi politiku neutralnosti“ i da je „posao Vlade da obezbedi da zemlja bude jaka i poštovana, i da može da se odbrani“.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je Srbija „primer dobrosusedskih odnosa“ i da, uprkos „šamarima“, vodi politiku pomirenja.

„Srbija, i pored toga što prima šamare, ulaže napor da vodi politiku pomirenja“, rekao je ministar za RTS.

 

Upitan o tome zašto je baš u vreme kada Srbija pregovara o nabavci naoružanja od Rusije, prošle nedelje u Vašingtonu najavljena izrada američkog izveštaja o saradnji zemalja Zapadnog Balkana sa Rusijom, Dačić je rekao: „Neka svako radi svoj posao„.

 

Podvukao je da je Srbija „nezavisna zemlja koja vodi politiku neutralnosti“ i da je „posao Vlade da obezbedi da zemlja bude jaka i poštovana, i da može da se odbrani“.

Advertisements

 

„Nismo neutralni kao Švajcarska, ali vodimo politiku vojne neutralnosti, što znači da nismo članovi nijednog vojnog saveza, naša vojna saradnja može biti ravnopravna sa svim zemljama“, rekao je Dačić.

Upitan da li će Srbija moći da očuva tu politiku, Dačić je rekao da bi voleo da predsednik SAD Donald Tramp dođe u Srbiju, i podsetio da je poslednji u Beogradu bio Džimi Karter.

 

„Voleo bih da Tramp dođe u Srbiju… i da nam to lepo kažu… Dokle ćemo da razgovaramo samo (sa zvaničnikom Stejt departmenta zaduženim za region, Brajanom) Hojtom Jiem o tome. Kada odemo u Moskvu razgovara se sa Putinom, ne sa šefom neke direkcije spoljnih poslova“, rekao je Dačić.

Ministar je dodao da tako „poruke mogu da se šalju nekim kvazidržavama u svetu, a što se tiče Srbije, Srbija želi dobre odnose sa SAD, za šta je potrebno dvoje“.

 

Na pitanje da li će odnosi sa SAD biti izazov za Srbiju iduće godine, Dačić je rekao da spoljna politika Srbije daje dobre rezultate.

 

BETA

Advertisements

error: