DAČIĆ: Srbi su počini zločin u Srebrenici to je sramota!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Iako je prema Rezoluciji koju su usvojili poslanici Evropskog parlamenta u novembru prošle godine za Beograd priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka EU, zvaničnici u Beogradu odbijaju da priznaju da se, kako su to ocenili međunarodni sudovi u Srebrenici dogodio genocid, nazivajući tamošnje događaje – zločinom.

 

To je danas ponovio i ministar inostranih poslova Ivica Dačić koji je izjavio da ne bi bilo pravedno, posle svega što se dešavalo na teritoriji Evrope u 20. veku, da jedino srpski narod bude obeležen kao genocidan.

 

Srbija priznaje da je u Srebrenici počinjen zločin, ali da je protiv politizacije termina genocid, naveo je Dačić odgovarajući na pitanja studenata Diplomatske akademije iz Beča, koji ga je, tokom predavanja u MIP-u, pitao zašto se Srbija ne ponaša u skladu s međunarodnim pravom ne priznajući da je u Srebrenici počinjen genocid.

Dačić je naveo da se pitanje termina genocida veoma politizuje i zloupotrebljava i da je Srbija baš zato veoma oprezna kada su u pitanju ti termini, prenosi RTS.

Advertisements

 

EU ne odustaje, Srbija i dalje ne priznaje genocid u Srebrenici

“Nesumnjivo je da su u Srebrenici počinjeni zločini i mi ih nikada nismo osporavali. Parlament je doneo deklaraciju gde je prihvatio presudu Međunarodnog suda, ali osuđuje i sve druge zločine protiv Srba. Ne možete se obazirati na osudu samo jednog zločina, a da ne osudite i zločine protiv Srba koji su se desili na tom prostoru i koji su prethodili tom zločinu”, rekao je Dačić.

 

Podsetio je i da je ta zona bila pod zaštitom UN-a i upitao ko je odgovoran za to.

Navodeći da je Sud odbacio odgovornost Srbije, šef srpske diplomatije je naveo da je genocid organizovana akcija države prema pripadnicima jedne zajednice protiv koje se preduzimaju mere u cilju njenog uništenja.

 

Autor Vesti: Insajder.net

Foto: Srđan Ilić

Advertisements

error: