DA SE NIKAD NE ZABORAVE: Naše najveće glumačke legende na markicama pošte!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Ovi glumci su obeležili naše živote, a poštanske marke su jedan od načina da ih zapamte i nove generacije
.

Serija poštanskih marki sa likovima velikana srpskog glumišta: Marija Crnobori, Dragan Nikolić, Nikola Simić, Olivera Marković, Bekim Fehmiju, Vlastimir Ðuza Stojiljković, Bora Todorović i Ružica Sokić, koju su objavili Javno preduzeće “Pošta Srbije” i Udruženje dramskih umetnika Srbije, predstavljena je danas u Ateljeu 212.

Direktorka JP “Pošta Srbije” Mira Petrović rekla je da su glumci, čiji su likovi na poštanskim markama, obeležili njen život i da su poštanske marke jedan od načina da njih zapamte i nove generacije.

O glumcima, čiji su se likovi našli na markama autorke Marine Kalezić, govorili su Svetlana Bojković, Gorica Popović, Ljiljana Dragutinović, Vesna Stanković, Rada Ðuričin, Feđa Stojanović, Milan Caci Mihailović i Renata Ulmanski.

Advertisements

Svetlana Bojković je o Mariji Crnobori rekla da je bila jedinstvena glumica markantne pojave, heroina i jedan od oslonaca Jugoslovenskog dramskog pozorišta od njegovog osnivanja.

Popović je podsetila na reči reditelja Gorana Markovića, da je Olivera Marković bila glumica od rođenja, da je bila slavna, voljena i poštovana, ali ne i srećna i da je na kraju svog puta osećala gorčinu, što je “verovatno sudbina svakog glumca”.

Dragutinović je Bekima Fehmijua doživljavala kao brata i poštovala ga zbog njegove čestitosti i viteštva, ona ga je opisala rečima:

– Na sceni je isijavao prirodnom snagom, a ja sam ga doživljavala lično. Bio je jedan od najvećih jugoslovenskih glumaca, ali vrlo skroman i u najvećoj popularnosti. Imao je snagu da kao umetnik učini mnogo za svoju državu i odnose među narodima.

ESPRESO.RS

Advertisements

error: