DA SE NE ZABORAVI! Marko (2) je najmlađa žrtva bombardovanja Srbije!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

U naručju svog oca Vladana, 31. maja 1999. godine, oko pola dva popodne, u bombardovanju stambene zgrade R-74 u Novom Pazaru nastradao je dvogodišnji Marko Simić, najmlađa žrtva NATO bombardovanja Jugoslavije.

 

Kao i prethodnih godina, rođaci porodice Simić se prisećaju kako je Marko samo desetak dana pre pogibije veselo duvao svećice na rođendanskoj torti, trčkarao oko kuće i igrao se.

 

– Posle šetnje gradom, Vladan i Marko su svratili do prodavnice u toj zgradi kada je počeo napad. U trenutku kada je pala bomba, Vladan je Marka držao u naručju, pokušavajući da ga zaštiti, ali su zajedno nastradali – s knedlom u grlu pričaju rođaci.

 

Porodica Simić i pojedina udruženja već godinama predlažu da jedan od vrtića u Novom Pazaru ponese ima po najmlađoj žrtvi NATO bombardovanja Jugoslavije, ali iz lokalne samouprave još nema odgovora.

Advertisements

 

Pored Marka i Vladana, tog dana nastradalo je još devet civila – Marko Roglić, Dragica Biorac, Zvezdan Janjić, Dejan Milošević, Miodrag Nikić, Đorđe Pantić, Golub Ratković, Radun Vranić i Dragan Simović, dok je još dvadesetak građana Novog Pazara povređeno.

Osamnaesta godišnjica NATO bombardovanja stambene zgrade R-74 u ulici Stefana Nemanje obeležena je paljenjem sveća i polaganjem venaca, a počast nastradalim civilima, pored njihovih rođaka, odali su i predstavnici lokalne samouprave, Vojske Srbije i policije.

 

– Ova osamnaestogodišnjica opominje i podseća da smo narod dubokog duha, velike kulture, lepe zemlje, ali i tragične istorije. Ni posle svih ovih godina nismo dobili niti jednu reč izvinjenja, niti objašnjenja zašto je bomba bačena na stambeni objekat i civile – poručeno je sa pomena.

 

Foto: privatna arhiva / RAS Srbija
Izvor:Blic/N. Kočović

Advertisements

error: