DA LI VI ŽIVITE TAMO MOŽDA!? Evo u kojem gradu u Srbiji žive najinteligentniji ljudi

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Koeficijent inteligencije predstavlja količnik sposobnosti kandidata prikazanih na testu i životne dobi. Prosečne ljudske osobe imaju IQ izmedu 90 i 110.

 

Nadarenima se smatraju oni čiji se IQ nalazi između 120 i 140 po Katelovoj skali. Pogodite koji grad u Srbiji je „najinteligentniji“.

Sigurno ste se nekad pitali gde žive najpametniji Srbi .Objašnjenje fenomena inteligencije zahteva puno prostora. Postoje psihometrijske metode za određivanje količnika, kao i razni kriterijumi koji se uzimaju u obzir kada se vrši merenje.

 

Koeficijent inteligencije predstavlja količnik sposobnosti kandidata prikazanih na testu i životne dobi. Prosečne ljudske osobe imaju IQ izmedu 90 i 110.

Nadarenima se smatraju oni čiji se IQ nalazi između 120 i 140 po Katelovoj skali. Svi rezultati preko 140 predstavljaju izuzetno inteligentne osobe.

 

Prema testiranju inteligencije koje radi udruženje Mensa Srbije “najinteligentniji grad” u Srbiji je Pančevo.

Advertisements

Goran Tomin, Predsednik Komisije za testiranje Mense Srbije, objašnjava šta je kriterijum za članstvo u Mensi.

 

– Treba naglasiti da IQ 148 ili veći, što je kriterijum za članstvo u Mensi, po definiciji može da ostvari 2% opšte populacije, tako da je cilj Mense da na svojim testiranjima izdvoji te pojedince.

Zbog toga je teško reći koji grad je najinteligentniji.

Međutim, grad Pančevo ima najveću izlaznost na našim testiranjima, s obzirom na broj stanovnika. Iako dosta manji, Pančevo na testiranjima ima čak više kandidata nego Novi Sad.

 

Samim tim je i broj onih koji na testu ostvare uslov za članstvo visok – kaže on.

Naš sagovornik ističe da nema pravila koja populacija spada u najinteligentnije.

– U jednom intervjuu smo rekli da se među najinteligentnijim pojedincima nalaze kako visoko obrazovani ljudi, tako i oni bez škole. Pravila nema.

IZVOR: VESTINET.RS

Advertisements

error: