CRNO NA BELO! Srpski radnik zaradi skoro najmanje od svih!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Loše stanje u državi i ekonomiji više je nego očigledno. I ne mora to niko da kaže ili predoči, jednostavno, osećate na svojoj koži. Čak i oni s “dubljim džepom” često su suočeni s finansisjkim poteškoćama.

 

Radna snaga se u različitim državama različito plaća. Pprošle godine u Evropskoj uniji cena rada po satu bila je najviša u Danskoj i Belgiji, a najjeftinija u Bugarskoj i Rumuniji, prema objavljenim podacima evropske službe za statistiku Evrostat.

 

A gde je tu naša država i koliko košta “rmbačenje” u Srbiji po satu?

Građani Srbije kubure s primanjima, a kad se pogleda minimalna zarada ili žargonski rečeno “minimalac”, odnosno najniži zakonski propisan novčani iznos koji može biti isplaćen zaposlenom za njegov rad, podaci su poražavajući.

Na Tviteru se pojavila fotografija koja ilustruje koliko neke od država članica EU plaćaju cenu radnog sata. Na listi se našla i Srbija, s najnižom cifrom.

Advertisements

 

Naime, minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, za period januar – decembar 2018. iznosi 143 dinara (neto), po radnom času, i tako Srbija pada na najniže grane.

 

Treba napomenuti da je minimalna cena rada 2017. godine bila 130 dinara, što znači da je u 2018. povećana za 10 %.

 

U Srbiji, minimalnu zaradu ostvaruje oko 350.000 radnika koji su u 2017. mesečno primali 22.620 dinar. Od 1. januara 2018. zarada im jeza 2.202 dinara veća, to jest, mesečno će primati ukupno 24.822 dinara.

Tih 143 dinara po satu svrstava nas u red svetskih zemalja s najnižom cenom rada!

 

Statistički podaci ističu velike razlike u troškovima rada među zemljama EU-a, pri čemu u gornjem delu lestvice dominiraju skandinavske i zemlje Beneluksa dok je donji deo pripao zemljama istočne i jugoistočne Europe.

 

IZVOR: Kurir.rs / FOTO: Ap

Advertisements

error: