CRKVA PORUČUJE VUČIĆU: Podela Kosova ne dolazi u obzir

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Apel državnicima da ne daju saglasnost na otuđenje KiM, uprkos političkim pritiscima.

 

APELUJEMO na naše državnike da ne smeju nikda da daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije jer ono što se silom uzme to se i vrati, ono pak što se pokloni nekome to je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti. Iskreno se nadamo da će se problem, stvoren najpre oružanom pobunom Albanskih separatista, a potom okupacijom Pokrajne, rešiti isključivo mirnim putem na načelima pravde i prava.

 

Ovo je u najkraćem, poruka Svetog Arhijerejskog Sabora SPC o našoj južnoj pokrajni, u koju su “Novosti” imale uvid. Crkveno telo koje završava svoje zasedanje sagledalo je i kosovsku traumu i nedvosmisleno osudilo opciju podele teritorije:

Advertisements

 

– U javnosti se i dalje susreće ideja o podeli KiM između Srbije i samoproglašene “kosovske države”. Ptitom se, svesno ili nesvesno prenebregava činjenica da podela ne bi bila ništa drugo do priznavanja “nezavisne države Kosovo” i poklanjanje najvećeg dela teritorije Pokrajine. U svetskoj istoriji nema primera da neki narod u miru, dve decenije posle oružanog sukoba, daje svoje za svoje. Podelom bi narod velikog dela KiM automatski bio ostavljen na milost i nemilost režimu tzv. države Kosovo i pogromu sličnom onom iz marta 2004. ili bi, pod pritiskom i tihim terorom bio prisiljen na egzodus – navodi se u tekstu, koji su vladike nazvale “očinskim apelom”.

 

U poruci Sabora piše i da se bez saglasnosti Srbije i Saveta bezbednosti UN i bez konsenzusa svih evropskih zemalja (među kojima čak pet članica EU ne priznaje nezavisnost Kosova) situacija na KiM ne može biti nasilno promenjena i “pored svih političkih pritisaka sa kojima se suočavaju kako Srbija tako i pojedine druge zemlje koje ne priznaju “nezavisno Kosovo”.

 

NOVOSTI / TANJUG

Advertisements

error: