CRKVA PORUČUJE VUČIĆU: Podela Kosova ne dolazi u obzir

Podeli vest sa drugima!
  • 709
    Shares

Advertisements

Apel državnicima da ne daju saglasnost na otuđenje KiM, uprkos političkim pritiscima.

 

APELUJEMO na naše državnike da ne smeju nikda da daju svoju saglasnost na otuđenje Kosova i Metohije jer ono što se silom uzme to se i vrati, ono pak što se pokloni nekome to je za svagda izgubljeno, a to Srbi i Srbija ne smeju dozvoliti. Iskreno se nadamo da će se problem, stvoren najpre oružanom pobunom Albanskih separatista, a potom okupacijom Pokrajne, rešiti isključivo mirnim putem na načelima pravde i prava.

 

Ovo je u najkraćem, poruka Svetog Arhijerejskog Sabora SPC o našoj južnoj pokrajni, u koju su “Novosti” imale uvid. Crkveno telo koje završava svoje zasedanje sagledalo je i kosovsku traumu i nedvosmisleno osudilo opciju podele teritorije:

Advertisements

 

– U javnosti se i dalje susreće ideja o podeli KiM između Srbije i samoproglašene “kosovske države”. Ptitom se, svesno ili nesvesno prenebregava činjenica da podela ne bi bila ništa drugo do priznavanja “nezavisne države Kosovo” i poklanjanje najvećeg dela teritorije Pokrajine. U svetskoj istoriji nema primera da neki narod u miru, dve decenije posle oružanog sukoba, daje svoje za svoje. Podelom bi narod velikog dela KiM automatski bio ostavljen na milost i nemilost režimu tzv. države Kosovo i pogromu sličnom onom iz marta 2004. ili bi, pod pritiskom i tihim terorom bio prisiljen na egzodus – navodi se u tekstu, koji su vladike nazvale “očinskim apelom”.

 

U poruci Sabora piše i da se bez saglasnosti Srbije i Saveta bezbednosti UN i bez konsenzusa svih evropskih zemalja (među kojima čak pet članica EU ne priznaje nezavisnost Kosova) situacija na KiM ne može biti nasilno promenjena i “pored svih političkih pritisaka sa kojima se suočavaju kako Srbija tako i pojedine druge zemlje koje ne priznaju “nezavisno Kosovo”.

 

NOVOSTI / TANJUG

Advertisements