Crkva će prihvatiti SVAKU Vučićevu odluku za Kosovo!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Mnogo se u poslednje vreme govori o dijalogu koji se odvija između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpske pravoslavne crkve, gde je kako se čini, došlo do razmimoilaženja u stavovima, budući da crkva beskompromisno ne podržava podelu teritorije na Kosovu i Metohiji ili bilo koje slično rešenje. SPC oseća se pozvanom da sačuva svoju imovinu na Kosovu i Metohiji i, kako kažu, vekovnu tradiciju Srba.

 

Pritisak koji se vrši na Srbiju, a po pitanju Kosova postaje sve veći. Mnogo se spekuliše i o tome kako će upravo priznavanje nezavisnosti Kosova biti jedan od uslova za ulazak Srbije u EU. Ovaj pritisak dodatno je otežan time što Srpska pravoslavna crkva ne podržava politiku Vlade Srbije.

 

Budući da je Srbija sekularna država, jasno je da Crkva neće imati konačnu reč u donošenju odluke o statusu Kosova – njeno pravo je da daje savete, brine o svojim vernicima i interesima vernika, ali državničke odluke su van njenih ingerencija.

 

A savet koji SPC daje je prilično jasan: ne dajte Kosovo ni po koju cenu, ni pod kojim uslovima, ni na koji način.

 

Ipak, oni upućeni u način na koji funkcionišu stvari unutar SPC kažu da će Crkva na kraju, manje ili više prećutno, podržati svaku odluku koju vlast u Srbiji, odnosno predsednik Srbije Aleksandar Vučić donese o Kosovu.

Advertisements

Razlog za ovo je teološke prirode: U kanonu Srpske pravoslavne crkve, a po pitanju svetovne vlasti, navodi se kako je svaka vlast od Boga.

 

Vlast je u načelu od Boga (Pim. 13, 16): i hijerarhija vrednosti i hijerarhija poretka je od Boga. Zato se u načelu treba pokoravati vlasti kao regulatoru i kao održavaocu tog bogodanog i božanskog poretka u svetu. Inače se pada i zapada u bezvlašće, u anarhiju.

 

I u crkvenom kalendaru, među crkvenim zapovestima, na 5. mestu se nalazi jasno napisano: “moli se bogu za one koji su na vlasti”.

Proizlazi da stav crkve kako je svaka vlast od Boga, a time i svaka odluka vlasti Božja volja, pa niko ne treba da bude iznenađen da, na kraju, odluka vlasti o Kosovu bude protumačena kao “Božja volja” i prihvaćena kao viša sila, neminovnost.

 

Stoga, ukoliko se SPC bude držala sopstvenih “zakona”, čini se kako će naposletku morati da podrži odluku predsednika Vučića i Vlade Srbije, kada trenutak konačne odluke dođe.

 

IZVOR: Espreso.rs / FOTO: Marina Lopičić

Advertisements

error: