ČLANICA REM-a: Kukajte koliko hoćete, rijaliti ostaje!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Rijaliti programi se ne zabranjuju nigde, pa neće ni u Srbiji, kaže članica Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivera Zekić i istovremeno naglašava da evropska i svaka druga medijska regulativa koja počiva na demokratskim vrednostima a priori zabranjuje kontrolu programa.

 

”To suštinski znači cenzuru”, navodi Zekićeva u odgovoru ministru kulture i informisanja Vladanu Vukosavljeviću povodom njegovog stava o rijaliti programima, te izjave da je ”jedna gospođa iz REM-a, “dugačkog jezika i nešto kraće pameti”, bacila drvlje i kamenje na Ministarstvo kulture zbog komentarisanja rijalitija.

Zekić ističe da bi ministrov stav u praksi značio uvođenje cenzure i ističe da je to suština odbijanja REM da postupi po njegovom “naređenju”.

Advertisements

 

“Nema šanse da bilo šta slično uradimo i zato što u REM ne sede ljudi koji se, kada čuju reč ‘mediji’, hvataju za pištolje. Nema među nama nikoga ni ko halucinira da mu je posao da ‘brani’ medijski prostor, što je dobro, pošto se ta vrsta ambicije obično završi zabranom svega što se nekome, iz bilo kog razloga, ne sviđa. Pocne, ambiciozni branitelj, sa rijalitijima, završi sa Dnevnikom”, kaže Zekićeva.

 

Ona je u odgovoru Vukosavljeviću ministra uputila na preporuku Komiteta ministara Saveta Evrope o nezavisnosti i funkcijama regulatornih organa u oblasti radio-difuzije, odnosno na stav da ”regulatorni organi ne treba da vrše ”a priori’ kontrolu programa i da kontrola emisija treba da usledi posle njihovog emitovanja”.

 

Zekić je takođe istakla da donošenje obavezujućeg uputstva o proterivanju TV emisija poput ”Parova”, „Velikog brata”, „Zadruge” ili određenog televizijskog formata u kasne večernje termine ne bi bilo u saglasnosti sa evropskom medijskom regulativom

 

ESPRESO.RS 

Advertisements

error: