ČIJA JE OVO DRŽAVA!? Migrantima besplatno obrazovanje, lečenje, prevoz, omogućen posao!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Naše škole pohađa pedesetak dece bez roditeljskog staranja, a ove nedelje u obrazovnim ustanovama na Paliluli biće raspoređeno još 89 đaka čiji su roditelji tražili azil.

U Srbiji boravi oko 2.100 dece migranata, a trenutno se školuje svega pedesetak tinejdžera koji su u našu zemlju došli bez roditeljske pratnje, podaci su Unicefa. Ove nedelje u našim obrazovnim ustanovama biće raspoređeno još 89 mališana koji su u Srbiju stigli s roditeljima.

Oni su potpisali saglasnost da žele da im deca nastave školovanje u Srbiji. Reč je o migrantima koji su zatražili azil, što je jedini uslov da njihova deca dobiju pravo na besplatno pohađanje osnovne ili srednje škole.

Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete zadužena za predškolsko i osnovno obrazovanje, izjavila je za naš list da će ova deca biti uglavnom raspoređena u škole na teritoriji beogradske opštine Palilula. Oni su smešteni u kampu u Krnjači, a imaće organizovan prevoz do obrazovnih ustanova. Nedeljkovićeva napominje da je u toku priprema uputstva za nastavnike, kako bi što lakše organizovali rad sa ovom decom i pomogli im da se uklope u sistem i prevaziđu eventualne probleme. Najvažnije je, kako kaže naša sagovornica, osnažiti ovu decu i pružiti im podršku.

Advertisements

Ovi đaci će svaki dan imati časove iz dva predmeta, kao i psihološku i radionicu iz srpskog jezika. Škole će dobiti prevodioce, a učenici će u razrede biti raspoređeni u skladu sa godinama i predznanjem.

Međutim, naša država pruža podršku i deci migranata koji nisu zatražili azil, napominje pomoćnica ministra. Iako njihov status nije regulisan važećim zakonima, ova deca nisu prepuštena sama sebi već u kampovima u kojima borave pohađaju razne vrste radionica, što predstavlja neku vrstu neformalnog obrazovanja.

Jedna od prvih obrazovnih ustanova koja je već otvorila vrata za decu migrante bez roditeljskog staranja jeste Osnovna škola „Branko Pešić” u Zemunu. Nastavnici ove škole su napisali i uputstvo za kolege koji će u narednom periodu dobiti nove đake sa Bliskog istoka.

Nenad Ćirić, direktor zemunske škole, kaže da nastavu trenutno pohađa 20 migranata, a da će danas dobiti još desetak novih đaka.

Inače, migrantima koji dobiju azil u Srbiji biće omogućeno, besplatno školovanje, zdravstvo, prvenstvo pri zapošljavanju.

POLITIKA.RS

Advertisements

error: