ČEČENI MU ODSEKLI GLAVU, ALI KRST NIJE HTEO DA SKINE Ovo je Evgenij, najmlađi ruski SVETAC

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Tri i po meseca posle mučenja i okrutnog postupanja u čečenskom zarobljeništvu, vojnik Evgenije Rodinov je na dan svojeg devetnaestog rođendana, 23. maja 1996, postradao za Hrista.

Dok su celokupna Rusija i pravoslavni svet slavili praznik Vaznesenja Gospodnjeg, čečenski šakali su se pripremali za sledeći masakr.

Posle sto dana čečenskog zarobljeništva, rasplet je došao na Jevgenijev rođendan. Dvadeset trećeg maja 1996. godine, napunio je devetnaest. Zajedno sa ostalim vojnicima izveli su ga u šumu pod Bamutom. Prvo su mu ubili drugove sa kojima je bio na poslednjem dežurstvu. Potom su mu poslednji put predložili: „Skini Krst! Alahom se zaklinjemo da ćeš ostati živ“.

Nikakva ubeđivanja ni pretnje nisu mogle pokolebati ruskog vojnika 479. graničnog odreda za posebne namene da prihvati islam i baci svoj pravoslavni krst. Bio je pogubljen odsecanjem glave.

Advertisements

Nije ga skinuo. Hladnokrvno su ga ubili. Da mu skinu Krst nisu se usudili. I baš po njemu, po tom skromnom Raspeću, majka je prepoznala svoga sina.

Ljuba, majka hrabrog mučenika Evgenija je u potrazi za svojim sinom provela deset meseci u Čečeniji (on je tada bio još uvek živ), ali ga je pronašla mrtvog.

U selu Bamut je za ogroman novac saznala od Čečena gde se nalazi grob hrabrog vojnika. Majka je uspela da identifikuje mrtvo telo svoga sina po krstiću koji je bio na obezglavljenom telu. Na drugim vojnicima nije bilo krstova jer su podlegnuvši čečenskom pristisku krstove bacali, a jedan je bio primoran da se pred televizijskim kamerama odrekne svoje majke i celom svetu kaže: „Ja nemam majku, imam samo Alaha“.

Posle toga ona je telo svoga sina sahranila u rodnom Podmoskovlju u selu Kurilovo, gde je kao njegovi preci opojan po hrišćanskoj tradiciji. Majka je docnija ponovo morala platiti Čečenima da bi joj dali glavu njenog sina.

Advertisements

error: