ČANAK OD VOJVODINE PRAVI KATALONIJU: Lider LSV priziva referendum u Srbiji

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Zastave Katalonije osvanule su na prostorijama Lige, a Nenad Čanak u Barseloni pružio podršku borcima za nezavisnost.

Lider Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak zdušno je podržao separatizam Katalonaca i ne samo što je juče otišao u Barselonu već je stranačke prostorije okitio katalonskim zastavama.

Svi politički akteri s kojima je Kurir juče razgovarao slažu se da je reč o još jednoj provokaciji i jeftinom marketinškom triku poznatog autonomaša. A da je tako, potvrđuju i grafiti „Vojvodina = Katalonija“, koji su osvanuli na više mesta u severnoj pokrajini.

 

Mrlja na obrazu EU

Premijer Vojvodine Igor Mirović kaže za Kurir da je gest lidera LSV neprimeren.
– Političke stranke u Srbiji ne treba da se mešaju u unutrašnje stvari drugih država, niti to treba da čine naši zvanični predstavnici – izjavio je Mirović, koji je i član Predsedništva SNS.

Najavljujući svoj odlazak u Barselonu, Čanak je rekao da želi i lično da se uveri da će katalonski referendum biti pobeda ljudskih prava.

Advertisements

– Nadam se da Španija, kao članica EU, neće naneti mrlju na obrazu EU – izjavio je Čanak.

 

Meša babe i žabe

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov objašnjava za Kurir zašto je Čanak pomešao babe i žabe.
– Simbolika nikako nije adekvatna. U Vojvodini nikada nije bilo separatizma, već samo zahteva za punom autonomijom. Separatizam u Kataloniji se s tim ne može porediti. Nikada niko, pa ni Čanak, nije govorio da Vojvodinu treba izdvojiti iz Srbije. Čak i najekstremniji autonomaši išli su samo do linije da hoće Vojvodinu republiku u federalizovanoj Srbiji – naglašava naš sagovornik.

I politički analitičar Branko Radun smatra da Čanak samo pravi sebi PR.
– On je sklon provokacijama. Ne pominje u poslednje vreme parolu „Vojvodina republika“ i ovo mu je bila prilika da zatalasa na tu temu – ocenjuje Radun.

IZVOR: KURIR

Advertisements

error: