BUJOŠEVIĆ: Dodatno ćemo naplaćivati RTS!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Radio-televizija Srbije, osim što traži višestruko više cene za emitovanje svojih programa u inostranstvu, traži i posebne naknade za opciju premotavanja i za emitovanje programa na mobilnim telefonima i računarima u Srbiji.

 

Dok u United grupi kažu da su to usluge koje se nigde u svetu ne naplaćuju, predsednik Upravnog odbora RTS-a potvrdio je za N1 da Upravni odbor ni o tom pitanju nije odlučivao.

Nekada neprokosnoven televizor, u 21. veku sve češće zamenjuju računari i mobilni telefoni. Zato kablovski operatori korisnicima nude mogućnnost da televiziju ponesu sa sobom, gledaju bilo kad i bilo gde. I tvrde da nigde u svetu za tu uslugu ne plaćaju posebne naknade kanalima.

 

“Sve platforme distribucije u Evropi su apsolutno jednake. Nigde, ni za jedan drugi kanal ne plaćamo za mobilne. Nikome drugome u svetu ne plaćamo”, navodi Dragica Pilipović, potpredsednica United group.

Advertisements

 

Javni medijski servis Srbije, međutim, želi da za emitovanje RTS-ovih programa na mobilnim uređajima naplaćuje naknadu od 0,09 evra po korisniku mesečno, što je u svom dopisu United grupi iz marta generalni direktor RTS-a jasno potvrdio.

“EON uslugu RTS ne može da prihvati, odobri kao prostu multi screen funkcionalanost osnovne SBB usluge distribucije naših medijskih usluga. EON usluga je mnogo više od toga i nužno bi morala da bude predmet posebnog ugovora, koji bi podrazumevao i posebnu naknadu”, stoji u dopisu.

 

Regulatorno telo za elektronske medije danima ne odgovara na upite N1 i ne daje svoje tumačenje slučaja.

“RTS nama kaže – vi se vodite profitom, ne – ti se vodiš profitom. Kako ćes sada da nađeš profit i u nečemu što ceo svet daje bez naplate”, naglašava Pilipović.

 

n1 srbija

Advertisements

error: