BRZO! – VUČIĆ I SINIŠA MALI DONELI ODLUKU! Ruši se SAVSKI MOST u Beogradu!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Poznati beogradski most se ruši i podiže se njegova modernija varijanta koja će koštati 63 miliona evra.
Vremešni, privremeni i svakako skromni most za Beograd koji se spušta ka rekama tako će postati samo staro gvožđe, a zameniće ga potpuno nova, moderna konstrukcija.

 

Ovo se veoma jasno može zaključiti iz dokumentacije na Konkursu za izradu urbanističko-arhitektonskog rešenja koji je otvoren do kraja nedelje, piše Blic.

Stari savski most preživeo je miniranje tokom Drugog svetskog rata, ali će u narednim godinama biti definitivno srušen da bi na njegovom mestu nikao “moderni blizanac”.

Premijer i gradonačelnik Beograda su odlučiili da se nekada simbol tog dela Beograda promeni, nakon mnogo godina.

Advertisements

Osim prepoznatljive siluete tramvajskog mosta, koji sada ima svega dve saobraćajne i jednu pešačku traku, novi most biće potpuno drugačiji. Naime, u oba smera postojaće po dve saobraćajne trake, desna širine 3,5 metara i leva pola metra uža. Uz to, u sredini mosta će biti postavljena i dva šinska koloseka, koji moraju da posluže bilo za tramvajski, bilo za metro saobraćaj.

Mesta na mostu biće i za biciklističke, pešačke i servisne staze, a njihove dimenzije moraju da budu u skladu sa propisima.

Beograđani su već bili u prilici da u javnosti vide jednu od verzija budućeg mosta koju potpisuje holandski biro Syb van Breda, na kojoj se jasno vidi da tramvajski (metro) i drumski prevoz prolaze jednim, a pešaci i biciklisti drugim nivoom. Upravo taj uzdignuti nivo bio bi prava atrakcija – šetalište i biciklističke staze ispod lučne konstrukcije okružene zelenilom. Međutim, to je samo jedna od mogućnosti koja je data u konkursnoj dokumentaciji.

Opširnije o planovima gradskih vlasti gledajte u Dnevniku N1 u 19 časova.

 

IZVOR: N1 SRBIJA /BLIC

Advertisements

error: