BRUKA! – KOLINDA: Nadam se da ćemo jednom zajedno sa Srbima slaviti “Oluju”

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Broj izbeglih Srba različito se procenjuje – hrvatski izvori imaju podatak o 90.000 ljudi, UN o 150.000, a srpski o najmanje 250.000

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović uputila je danas čestitku povodom Dana pobede i Dana hrvatskih branitelja svim hrvatskim državljanima u domovini i iseljeništvu, a posebno svim hrvatskim braniteljima i učesnicima “Oluje”, navodeći da je 5. svgust 1995. jedan od najvažnijih dana u hrvatskoj istoriji.

U Hrvatskoj i Srbiji obeležava se 22. godišnjica od vojno-policijske akcije Oluja, koju zvanični Zagreb obeležava kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan branitelja, dok se u Srbiji 4. i 5. avgust obeležavaju komemoracijama i sećanjem na stradale i prognane u toj akciji.

Kitarović je čestitki podseća da je peti avgust 1995. “dan kada smo pod vođstvom našega prvog predsednika Franje Tuđmana blistavom vojnom pobedom okrunili svoju viševekovnu borbu za nacionalnu slobodu i državnu nezavisnost, potvrdili svoj međunarodni položaj i osigurali demokratski razvoj našem društvu”.

Advertisements

Kako je navela, pred Hrvatskom je sada veliki zadatak privredne, demografske i moralne obnove društva, a ona je, kako kaže, uverena da u Hrvatskoj ima snage, odlučnosti i znanja za uspeh u tom zadatku, “kao što smo bili uspešni u oslobađanju naše jedine i drage Hrvatske”.

Za Srbiju vojna operacija Oluja je najmasovnije i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja koje su se dogodilo u ratovima na prostorima bivše SFRJ, a u kojem su oko 62 odsto žrtava bili civili.

Akcija hrvatske vojske za cilj je imala zapravo iseljavanje celokupnog stanovništva srpske nacionalnosti, a nakon proterivanja zabeležena su paljenja, pljacke i likvidacije malobrojnih Srba koji nisu hteli da napuste svoje domove.

Kolinda je dodatno dolila ulje na vatru rekavši da se nada da će jednog dana Srbi i Hrvati zajedno da slave Oluju i dane pobede!?

MEDIJI

Advertisements

error: