BRUKA I SRAMOTA! Strana IT kompanija dobila 19.000 evra subvencija po radniku

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Mediji su preneli da je država nemačkoj kompaniji “Continental” dala subvenciju od 9,5 miliona evra, što je čak 19.000 evra po zaposlenom.

 

Pošto se zbog toga pobunio domaći IT sektor, premijerka Ana Brnabić je izjavila da je država dala subvencije “Continental”-u za otvaranje istraživačkog centra u Novom Sadu pošto to nije autsorsing kompanija i naglasila da će Srbija od tog centra imati veliku korist.

Ona je podsetila da je prethodna vlada odlučila da ne daje subvencije za IT kompanije i tada stopirala subvencije za kompaniju “Endava”.

 

Premijerka je rekla da je “Continental” potputno drugačiji slučaj, pošto je “Endava” autsorsing kompanija, koja zapošljava programere. Inače, autsorsing (outsourcing) je dogovorno prenošenje ili prepuštanje dela ili celokupnih poslova, drugim, za tu vrstu specijalizovanim firmama, uz određenu naknadu. Zemlje istoka su najpogodnija autsorsing tržišta zbog obrazovane i jeftine radne snage.

Advertisements

 

“U slučaju “Continental”-a imamo istraživački centar, koji promoviše Srbiju kao destinaciju za istraživanje i razvoj i donosi drugačiju tehnologiju i znanje”, navela je Brnabić i dodala da će od tog centra imati veliku korist naše start-up kompanije i programeri.

 

To pojašnjenje dolazi nakon što se Vojvođanski IKT klaster obratio javnosti saopštenjem u kome se navodi da je “vest o velikoj i važnoj investiciji “Continental”-a ispraćena informacijom da država daje 9,5 miliona evra ovoj kompaniji za osnivanje Centra za istraživanje i razvoj u Novom Sadu, te da će tako biti zaposleno najmanje 500 novih radnika na neodređeno vreme“.

 

EKONOMSKI.NET

Advertisements

error: