BRNABIĆ: Mediji su nekad bili pod kontrolom vlasti, sada nisu!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić u emisiji Insajder debata izjavila je da je činjenica da u medijima danas postoje problemi, ali i da ocena da nikada nije bilo gore – ne stoji.

 

“Neću da kažem da je danas ta situacija u medijima savršena, jer nije. Samo hoću da pređemo sa te izjave da situacija nikada nije bila gora”, navela je premijerka gostujući u emisiji Insajder debata zajedno sa predsednicima dva najveća medijska udruženja NUNS-a i UNS-a Slavišom Lekićem i Vladimirom Radomirovićem.

Govoreći o aktuelnoj medijskoj situaciji, predsednik Nezavisnog udruženja novinara Slaviša Lekić rekao je i da se na konferencijama za štampu za koje predstavnici vlasti tvrde da su prilika za sve novinare da postave pitanje, obično čuju unapred dogovorena, „naručena pitanja“.

 

“Prvi put u novijoj srpskoj istoriji imate konferencije za štampu sa unapred pripremljenim pitanjima. Imate skupljanje ljudi iz medija gde se tačno zna šta će i ko da pita. Imate praksu sa konferencijama predsednika države gde on kontranapadom na novinare pokušava da amortizuje nezgodna pitanja“, rekao je Lekić.

Advertisements

 

Odgovarajući na ove tvrdnje, premijerka je rekla da ne vidi šta je problem sa unapred pripremljenim pitanjima.

“Prvo, svi su pozvani na pres konferenciju i mogu posle da postavljaju pitanja koja žele”, dodala je premijerka.

 

Na konstataciju novinarke Insajdera da postoji pojava da se pojedinim novinarima bukvalno dostavljaju pitanja koja će postaviti na konferencijama, premijerka tvrdi da ona “ne zna da je to istina”.

 

Predsednik NUNS-a je na to dodao da oni koji prate medije lako mogu primetiti da tri osobe postavljaju pitanja koja su očekivana, i vrlo dobrodošla.

Na ovu tvrdnju Lekića, predsednica Vlade odgovorila je da smatra da se sloboda medija ocenjuje kroz činjenicu da li se svi novinari pozivaju na konferencije za štampu i da li svi imaju priliku da postave pitanje, sa čim se, između ostalog, saglasio i predsednik NUNS-a.

 

N1 SRBIJA

Advertisements

error: