BRNABIĆ: Čeličnom pesnicom ću uništiti korupciju!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Korpucija je bolest koja društvo čini slabim i siromašnijim, izjavila je danas premijerka Ana Brnabić i istakla da će vlada nastaviti da vodi tešku borbu protiv korupcije.

 

Brnabić je na međunarodnoj konferenciji “Glasna Pištaljka: Uzbunjivači i novinari protiv korupcije” navela da je da su uzbunjivači važni i hrabri, te da je obaveza države u društva da ih zaštiti i podrži.

– Zakon o zaštiti uzbunjivača primenjuje se od 1. juna 2015. godine i do sada imamo 274 predmeta koji se vode po ovom zakonu i taj broj se povećava – navela je premijerka i dodala da je to jedan od najboljih evropskih zakona u ovoj oblasti.

 

Ona je istakla ličnu hrabrost, odgovornost i integritet uzbunjivača, te odala priznanje svakome ko skreće pažnju na korupciju navodeći da samo društva odgovornih građana imaju šansu za napredak i uspeh.

 

Država uzbunjivačima ne duguje samo dobru pravnu zaštitu, već i odgovor institucija na slučaj koji prijave, kaže Brnabić i dodaje da odgovor institucija mora biti efikasan.

 

Premijerka navodi da su najveće bogatstvo Srbije ljudi i poručuje da svi zajedno treba da radimo da bi Srbiju približili razvijenim zemljama i sebi i budućim generacijama obezbedili bolji život.

 

Kako kaže, stvari se menjaju na bolje, ali je još mnogo posla pred nama.

Advertisements

Navike koje nisu dobre i koje nas teraju da mislimo da je nemoguće menjati stvari moramo da menjamo, navodi Brnabić i dodaje da je za uspeh potrebno prihvatiti i konstruktivnu kritiku.

– Borba protiv korupcije treba da bude bespoštedna, a u narednom periodu država će nastaviti da podržava i uzbunjivače i da se bori protiv korupcije – rekla je Brnabić.

 

Zaštitnik građana Zoran Pašalić rekao je da je pravo svakog čoveka da se oseća slobodno da iskaže ono što misli da je važno za njega i njegovu okolinu, kao i da je u zaštiti slobodnog izaražavanje neophodno postupati po važećoj normativi.

 

– Sloboda medija je pojedinačna sloboda svakog novinara – rekao je on i poručio da se mora uspostaviti valjana i celovita platforma koja bi štitila novinare.

On je istakao da je ekonomska nezavisnost i stabilnost novinara ključna za njihovu slobodu, te da se to može zakonski obezbediti.

 

– Slobodan čovek ne može biti onaj ko nema rešeno egzistencijalno pitanje – naglasio je Pašalić i naveo da bi, poput institucije zaštitinika građana, i novinari mogli biti zaštićeni Ustavom budući da raspolažu informacijima koje su ključne za ekonomski rast i opstanak društva.

 

 

IZVOR: Informer / FOTO: Tanjug

Advertisements

error: