BRITANSKI MEDIJI O HRVATIMA: Njihov premijer jedini u Evropi podržao zločinca!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Slobodan Praljak, reditelj koji je postao ključni vođa bosanskohercegovačkih Hrvata u ranim devedesetima, osuđen je za zločine koji uključuju bombardovanje Mostara i zlostavljanje zarobljenika, piše Gardijan.

 

Međutim, hrvatski premijer Andrej Plenković proglasio je ovu presudu “dubokom moralnom nepravdom”.

Kako piše Gardijan, ovo je prva objava nekog čelnika vlade države iz Europske unije koja podržava osuđenog ratnog zločinca.

 

Ne ispituje samo Gardijan reakcije hrvatskih zvaničnika povodom Praljkovog samoubistva. Austrijski dnevnik Der Standard objavio je veliku analizu pod naslovom “Hrvatska desnica profitirala je od samoubistva ratnog zločinca Praljka”, u kojoj naglašava da hrvatska vlada nema nikakve pravne opcije kako bi uspešno pokrenula reviziju haške presude hercegovačkoj šestorki.

Advertisements

 

Na početku teksta opisuje se kako su se u Mostaru i Zagrebu palili lampioni u čast ratnog zločinca Slobodana Praljka, koji se otrovao u haškoj sudnici nakon što mu je potvrđena kazna zatvora od 20 godina. Der Standard konstatuje da se po reakcijama hrvatskih nacionalista na Praljkovu smrt može pogrešno zaključiti da dotični nije ratni zločinac nego – svetac. “Svoje pretvaranje u ikonu Praljak je očigledno planirao” te je računao da će njegovo samoubistvo imati političke posledice.

Jedna od njih je da hrvatska vlada odbija da prihvati presudu hercegovačkoj šestorki, iako je dosad presude iz Haaga poštovala. Praljkovo “stilizovanje u žrtvu” u zapećak je gurnulo prave žrtve, muslimane koje je u srednjoj Bosni i Hercegovini ubijao i proganjao HVO, piše Der Standard.

 

Ističe se i da je premijer Andrej Plenković, inače “više umeren nego konzervativno-nacionalistički političar”, počeo da govori o nepravednoj presudi te najavio “pravne i političke korake”, iako i sam zna da ne može ništa da učini. To je za Der Standard potvrdio i portparol Haškog suda, koji naglašava da su sve pravne mogućnosti iscrpljene.

IZVOR: Index.hr

Advertisements

error: