BRITANSKA BBC TELEVIZIJA: Kriza na Kosovu je bila NAMEŠTENA PREDSTAVA!

Podeli vest sa drugima!
  • 2K
    Shares

Advertisements

Jutros su bar dve beogradske dnevne novine na naslovnim stranama imale krupno ispisanu reč „rat”. Ostali su se opredelili za „udar”, „upad”, „haos” i „teror”.

 

Reč je, naravno, o jučerašnjem hapšenju i proterivanju šefa Kancelarije vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića na Kosovu.

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je sinoć kosovske policajce koji su priveli Đurića „teroristima u uniformama”. Vojska je navodno stavljena u pripravnost. A opet, jutro je osvanulo mirno, u Beogradu, Prištini i u Mitrovici. Kao da ništa nije bilo.

 

Ono što se juče desilo u Mitrovici ima sve odlike režirane krize u čijem su izvođenju, svako iz svojih razloga, učestvovali i Beograd i Priština. Đurić je bio samo epizodista.

 

Buka i bes
Pripreme su počele još u petak, nakon poslednje runde briselskog dijaloga o normalizaciji, kada je Vučić najavio da će grupa srpskih funkcionera, uključujući i Đurića, u ponedeljak doći u Mitrovicu bez dozvole prištinskih vlasti.

 

On je u izjavi kosovskim novinarima direktno izazvao kosovsku vladu: „Ja vam kažem daćete (dozvolu). Dali ne dali, oni će da dođu u severnu Mitrovicu. Ajd’ da vidim šta ćete da uradite po tom pitanju”.

Na odgovor nije trebalo dugo čekati. Duž granice sa Srbijom i u Mitrovici su do ponedeljka raspoređene teško naoružane jedinice kosovske policije.

 

Jedan od članova delegacije, ministar kulture Vladan Vukosavljević, odustao je od odlaska u Mitrovicu. Đurić i šef Vučićevog kabineta Nikola Selaković su zaobilaznim putem ušli u grad.

Đurić je, uz upotrebu suzavca i šok bombi, uhapšen ubrzo nakon početka sastanka u gradskoj većnici. Selakovića iz nekog razloga niko nije dirao.

 

Nakon saslušanja u Prištini, Đurić je deportovan i već nekoliko sati kasnije bio je u Beogradu.

Advertisements

Zanimljivo je da je Vučić najavio hitan sastanak Nacionalnog saveta za bezbednost o Kosovu pre nego što je Đurić uhapšen. Sem toga, jedan beogradski portal (pravda.rs) objavio je vest da je Đurić uhapšen nekoliko sati pre nego što se to desilo. Možda je u pitanju tehnička greška. Sve je moguće.

I opet je kao inicijator ideje isturen nesrećni Đurić, da bi se Vučić nakon kratkog izliva pravednog besa, naknadno pojavio kao mirotvorac.

 

Kome je sve ovo trebalo?

Vlastima u Beogradu, kao i onima u Prištini, je povremeno potrebno da podsete međunarodnu zajednicu da su oni ključari rata i mira na Kosovu. Tako sebi daju na važnosti.

Vučić u poslednje vreme putem zapaljivih izjava i podsticanjem nacionalističke retorike pokušava da skrene pažnju sa činjenice da rok za potpisivanje „sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom” ističe.

 

Tom prilikom će morati da donese neke nepopularne odluke, pa na ovaj način „pumpa” svoj patriotski kredibilitet.

Na sličan način, kosovski predsednik Hašim Tači i premijer Ramuš Haradinaj znaju da će uskoro morati da ozbiljno porade na osnivanju Zajednice srpskih opština, pa demonstriraju državnost na nesrećnom Đuriću.

 

A kome nije trebalo? Pre svega narodu u severnoj Mitrovici, koji je dok su sevale šok-bombe i zavijale sirene za uzbunu nije znao da li da beži u podrume ili da kolektivno krene ka centralnoj Srbiji.

 

Neko je, na kraju krajeva, mogao i da pogine.

Ostalo je, na kraju, pitanje kakve će biti političke posledice cele ove predstave? Po svemu sudeći, nikakve.

Kosovski Srbi najavili su izlazak iz vlade i samim tim njen pad, ali mirotvorac Vučić već poziva na uzdržanost.

Predstava se toliko otrcala da je verovatno dosadila i glumcima, koji šmiranjem prikrivaju nedostatak entuzijazma.

Dosadilo je i publici, ali nema kud.

 

IZVOR: BBC NA SRPSKOM

Advertisements