Britanac hteo da ubije premijerku, dobio doživotnu kaznu

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Britanac Najmur Rahman (21) osuđen je danas na doživotnu robiju jer je planirao da ubije premijerku Terezu Mej, najpre detonirajući eksplozivnu napravu kako bi ušao u njenu kancelariju u Dauning stritu, a potom koristeći nož ili pištolj za napad na nju.

 

Rahman, inače iz severnog dela Londona, planirao je da detonira improvizovanu eksplozivnu napravu pred kapijom Dauning strita, koju čuva jako obezbeđenje, i da uđe u premijerkinu kancelariju u haosu koji bi usledio kako bi je ubio, navodi policija.

 

On je prošlog meseca bio osuđen zbog pripremanja terorističkih činova, a londonski sud mu je danas izrekao doživotnu kaznu zatvora.

Advertisements

 

“Rahmanova meta bila je premijerka, ali on nije zazirao ni da ubije nedužne prolaznike kako bi dopro do nje”, rekao je Din Hejdon, britanski viši nacionalni kooridnator za antiterorizam.

Rahman je, dok je kovao zaveru, verovao da putem interneta komunicira s članovima Islamske države, a zapravo je razgovarao sa policajcima FBI i britanske obaveštajne agencije MI5.

 

U jednom trenutku, naveo je Hejdon, Rahman je sagovorniku, ne znajući da je to policajac, rekao da, čak i da ne uspe da dopre do premijerke, samo želi da zastraši ljude.

 

Rahman, koji je inače pripadnik Islamske države, uhapšen prošlog novembra, ubrzo posle sastanka sa čovekom za koga nije znao da je policajac.

 

Kurir.rs/Tanjug

Advertisements

error: