BRAVO VUČIĆU! – Ramuš Haradinaj JEDNOGLASNO proglašen za premijera Kosova

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Lider Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj novi je kosovski premijer.

Haradinajeva vlada je izglasana u parlamentu sa 61 glasom, od ukupno 120 poslanika, pošto je poslanik Inicijative Zafir Beriša održao obećanje i uzdržao se od glasanja. Deo prištinskih medija ranije je javio da je vlada izabrana sa 62 poslanička glasa. Vlada će imati 21 ministarstvo, dok će od toga tri, za povratak, lokalnu samoupravu i poljoprivredu voditi Srbi.

Iz protesta što se na glasanje prešlo bez rasprave, poslanici, Demokratskog saveza Kosova bivšeg premijera Ise Mustafe i pokreta Samoopredeljenje napustili su sednicu, a premijer i ministri su odmah zatim položili zakletvu.

Zakletva je položena uz zvuke himne Kosova položili a u okviru nje je, između ostalog, navedeno da će se zalagati za poštovanje ustava i zakona Kosova i štititi “teritorijalni integritet i suverenitet države Kosovo”.

U prvoj izjavi nakon izbora za novog kosovskog premijera, Ramuš Haradinaj je najavio da će “stvoriti novo Kosovo”, preneo je portal Indexonline.

Advertisements

– Manje ćemo pričati, a više ćemo raditi. Čitao sam program vlade u parlamentu i pošto ga nisam ponovio, kažem vam da se spremite za novo Kosovo – rekao je Haradinaj istakavši da će “mobilisati vladu i da će to doneti državnost Kosovu”.

Zato, kazao je Haradinaj, u radu parlamenta treba da učestvuju i Demokratski savez Kosova i pokret Samoopredeljenje. On je rekao da će prioritete vlade izneti kada počne da radi.

Portal Ljajmi je preneo da je Haradinaj rekao novinarima da će “Kosovo krenuti novim putem, putem razvoja”.

Upitan da li je Srpska lista uslovila podršku vladu, Haradinaj je odgovorio odrečno.

– Ne znam pod kojim uslovima je glasala Srpska lista, ja nisam video nikakav uslov. Uspostavili smo poverenje i radićemo prema Ustavu – rekao je Haradinaj koji je posebno zahvalio novinarima i istakao da će uspešno pravazići probleme sa kojima se suočava Kosovo.

IZVOR: BLIC

Advertisements

error: