BRAVO VUČIĆU! Propala nemačka firma koja je uzela subvencije

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Na fabriku za preradu morske ribe „Servfud Smederevo“, koja je pompezno otvorena pre više od dve godine, pre nekoliko dana stavljen je katanac. Zbog toga su ispred pustog pogona danas protestovali i radnici zaposleni kod ovog nemačkog investitora u čiju halu je Grad Smederevo uložio blizu 300 miliona dinara.

 

Kako kažu za Insajder, već tri meseca ne primaju plate, nisu im plaćeni doprinosi, a pre nekoliko dana na halu zgrade je zvanično stavljen i katanac. Kako je došlo do ovoga pitanje je na koje nismo dobili odgovor ni od nadležnih u Gradu Smederevu, fabrici, ali i ni od Inspekcije rada.

 

Krajem februara 2016. godine, svečanom otvaranju fabrike prisustvovao je i tadašnji premijer Aleksandar Vučić.

“Ovo je velika i dobra vest, najmanje 300 porodica od tog posla će imati sigurnu budućnost i bolji standard”, rekao je on prilikom predaje ključeva novoizgrađene hale čelnicima nemačke kompanije PTC Germani, koja je kako je tada saopšteno, jedan od vodećih prerađivača ribe u Nemačkoj.

 

 

Dve i po godine kasnije, ispred zaključane fabrike desetak radnika tražilo je svoje zarađene plate, ali i objašnjenje.

Advertisements

„Duguju nam prosto sve, a pre svega objašnjenje. Informaciju o tome da je fabrika propala dobili smo preko zajedničke viber grupe“, kaže za Insajder radnica ove fabrike Suzana Marinković.

Marinković dodaje da je fabrika 15. septembra prestala da radi i da im je tada rečeno da se pregovara da novi investitor dođe oko 20. novembra.

 

„Međutim, prošle nedelje smo samo dobili informaciju na zajedničkoj viber grupu da su pregovori kao i firma propali. Poručeno nam je da se fabrika zatvara i da oni tu ništa ne mogu jer su vlasnici strani državljani“, priča Marković.

 

Radnicima nema ko da izda dokumentaciju za biro

Kako kaže, poslednju platu, radnici su dobili 5. septembra.

„Mi ne tražimo mnogo jer smo svesni da firma više neće da radi, ali neka nam isplate makar te plate koje nam duguju i neka nam daju rešenje o tehnološkom višku da mi bar dobijemo naknadu na birou dok ne nađemo nešto drugo. Mi sada ne možemo ni tu naknadu na birou da dobijemo jer u fabrici nema nikoga ko bi nam izdao ta rešenja“, napominje Marković.

 

DANAS.RS

Advertisements

error: