BRAVO! Vojni analitićar UŽIVO U PROGRAMU: Sramota je da Vulin bude ministar vojske

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Vojni analitičar Aleksandar Radić, govoreći o Aleksandru Vulinu kao ministru odbrane, kaže da će Vojska Srbije, prvi put, na čelu imati čoveka koji nije služio vojni rok, i da je u pitanju “jedna vrsta poniženja”. Mišljenja je da će ubrzo uslediti i izbor novog načelnika Generalštaba.

 

Funkcije se poveravaju politički podobnim ljudima, nije reč o ljudima koji imaju dobro menadžersko iskustvo, rekao je Radić, gostujući u Danu uživo na N1.

Kako navodi, dolazak Vulina je “jedna vrsta čak poniženja za vojsku”, i dodaje da se radi o čoveku koji će, sudeći prema dosadašnjim navikama, jako voleti da nosi uniformu i oznake, a nije služio vojsku.

“Prvi put će vojska imati na čelu administracije čoveka koji nema vojno iskustvo”, zapaža vojni analitičar.

Ipak su ovo neka neobična vremena tranzicije, kada napuštamo ideju da je potrebno da čovek pokaže da je spreman da služi svojoj zemlji, dovoljno je sada da samo priča o tome, istakao je.

Kako ocenjuje, Ministarstvu odbrane je potreban hrabar menadžer, koji će da shvati koja je njegova uloga, a da nije potrebno njegovo neprekidno pokazivanje medijima, njega i njegovih saradnika, što je do sada bio običaj…

“Nego da su to ljudi koji treba da imaju ozbiljan politički autoritet, da se izbore u Vladi Srbije za ono što je interes vojske, da omoguće Vojsci Srbije da funkcioniše unutar onoga što su njeni zadaci”, kaže Radić.

On dodaje da je za sve to potreban i jak načelnik Generalštaba, a mišljenja je da će uskoro uslediti i promena na tom mestu. Navodi da sada postoji pet, šest ozbiljnih pozicija u vojsci koje su slobodne: Vojska Srbije u ovom trenutku nema zamenika načelnika Generalštaba, od pre dan, dva nema ni zamenika komandanta združene Operativne komande, a upražnjeno je još nekoliko mesta…

Advertisements

Imamo čitav paket postavljenja, koji treba da usledi, i verovatno odluku o izboru novog načelnika Generalštaba, koja je u rukama predsednika Aleksandra Vučića, naveo je.

Ocenjuje da će se lako naći generali, ali da je slika naše vojske u kadrovskom smislu prilično nepovoljna u odnosu na ono što bi trebalo da imamo u smislu organizacije i potrebe vojske.

Šta Srbija nudi na sajmu naoružanja?
U toku je Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Partner 2017”. Na njemu se predstavlja 128 izlagača od kojih je većina iz Srbije. Na sajmu “Partner”, osmom po redu, predstavljeno je oružje i oprema koje se godinama proizvodi u Srbiji, i domaći kapaciteti iz oblasti istraživanja i razvoja naoružanja i vojne opreme.

Sajam se tradiconalno održava pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane i u suorganizaciji preduzeća Jugoimport SDPR i Beogradskog sajma.

Radić kaže da je to “lokalni sajam” zapravo, odnosno izložba Jugoimport SDPR sa firmama koje su u Srbiji. “Stranci koji se ovde pojavljuju su tu samo simbolično, i to su štandovi malih firmi koji pokazuju šta imaju da ponude našem tržištu”, navodi.

U jedno uređenom sistemu, koji smo nekada imali, i koji bi ponovo mogli da imamo, Vojska Srbije bi trebalo da ima, na duži rok, definiciju sredstava koja su joj potrebna, da vidi, u saglasnosti s Vladom, šta može da proizvede u Žarkovu, šta da kupi od domaćih firmi, a šta od stranih, navodi.

N1 SRBIJA

Advertisements

error: