BRAVO! Mesić i Josipović poručuju: Ustaške table da se sklone iz Jasenovca!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Josipović i Mesić osuđuju spornu poloču u Jasenovcu.

 

Bivši hrvatski predsednik Ivo Josipović ocenio je večeras da je pitanje sporne ploee u Jasenovcu samo “vrh ledenog brega”, a takođe bivši predsednik Stjepan Mesić da postavljanje ploče liči na političku provokaciju.

HOS-ova poloča u Jasenovcu i promena imena Trga maršala Tita u Zagrebu samo su “vrh ledenog brega”, rekao je Josipović na tribini “Opasnost savremenog fašizma”, dodavši i da fašizam kojem se ne suprotstavlja, dovodi ponovo fašizam na vlast.

Josipović je rekao da iz hrvatskog javnog prostora treba ukloniti sve aluzije na ustaše dodajući da u Hrvatskoj postoji na hiljade takvih ploča na kojima piše “Za dom spremni”, kao i imena ulica koja nose imena Mile Budaka i Jure Francetića, prenosi Hina.

– Ne treba se zadovoljiti time da cena učestvovanja u vlasti bude brisanje jednog dela teksta s jedne ploee u Hrvatskoj – dodao je Josipović, navodeći da je to “premalo, kolaboracionistieki, pa čak i izdajnički”.

Advertisements

Pitanje fašizma, kazao je, nije samo pitanje prošlosti, već i budućnosti u kakvom ćemo društvu i državi živeti.

Josipović, takođe, smatra da je “u poslednje tri godine došlo da jasne regresije društva”, a razloge za to vidi u tome što “neke političke snage u Hrvatskoj vode ljudi koji su skloni toj ideologiji”, ali i u samim antifašistima koji, kaže, nisu ueinili dovoljno kako bi osvestili vrednosti antifašizma, a poruke koje su slali nisu dobro artikulisali.

– Fašizam kojem se ne suprotstavljamo, antifašizam za koji se ne borimo, sutra ponovo fašiste dovodi na vlast i to je naša odgovornost – dodao je.

HOS-ovu ploču u Jasenovcu bivši hrvatskli predsednik Stjepan Mesić ocenio je pak “političkom provokacijom”. Smatra da ta ploča nije trebalo da bude postavljena, pogotovo ne u Jasenovcu, navodi Hina.

– To postavljanje ploče više liči na jednu političku provokaciju – izjavio je Mesić uoči tribine.

 

PINK.RS

Advertisements

error: