BRAVO! Izrael podržao Orbana! Soroševe odganizacije treba proterati iz svih država

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

U naizgled bizarnom diplomatskom razvoju okolnosti, niko drugi do država Izrael, obeležila je milijardera Džordža Soroša kao „pretnju“, optužujući ga za „konstantno podrivanje demokratski izabranih vlasti Izraela“.

Kako tvrde vlasti u Tel Avivu, organizacije koje finansira Džordž Soroš „blate jevrejsku državu i pokušavaju da joj ospore pravo na odbranu“.

Izvor naizgled iznenađujuće izjave izraelskih vlasti, potiče iz bilateralnih odnosa te zemlje sa Mađarskom.

Naime, vlasti u Mađarskoj već mesecima vode pravi mali rat sa Sorošem, koji je i sam rođen u Mađarskoj jevrejskoj zajednici. Vlasti panonske zemlje, pre svega, optužuju Soroša i njegove organizacije za migrantsku krizu, a premijer Orban nedavno je pokrenuo i bilbord-kampanju na kojij je prikazan Soroš uz slogane tipa „Ne dozvolite da se on poslednji smeje“, čime je i zvanično obeležen kao „državni neprijatelj br1“.

Soroševe organizacije okarakterisale su ovu kampanju kao povratak u mađarsku nacističku prošlost, a prema izveštavanju Rojtersa, na većini postera dopisane su antisemitske parole kao što su „smrdljivi jevrej“, „jevrejsko đubre“, itd.

U tom trenutku i izrael biva umešan u ovu situaciju.

Naime, povodom Orbanove kampanje, usledila je i reakcija izraelskog ambasadora u Budimpešti koji se u mnogome složio sa Soroševim organizacijama, rekavši da bilbordi „podsećaju na tužna sećanja, ali pokazuju i mržnju i strah“, podsećajući da je iz Mađarske, tokom drugog svetskog rata deportovano preko 500.000 jevreja.

Izjava nije „odležala“ ni čitav dan, a usledila je brza intervencija izraelskog Ministarstva inostranih poslova.

U izjavi bez presedana u diplomatskoj praksi Izraela, predstavnik Ministarstva inostranih poslova Emanuel Našon rekao je da ambasadorova izjava „ni na koji način ne osporava kritiku upućenu Džordžu Sorošu, koji konstantno podriva legitimno izabrane vlasti Izraela, dodajući da njegove organizacije „blate Jevrejsku državu i pokušavaju da joj ospore pravo na odbranu“.

Advertisements

Osim što je u reakciji izraelske diplomatije osporena ranija izjava njihovog ambasadora u Mađarskoj, ovaj nastup je neuobičajen i zbog toga što su vlasti u Tel Avivu uvek brze u odbrani jevrejskih zajednica širom sveta, a Soroševa organizacija u Mađarskoj upravo i funkcioniše preko tamošnje jevrejske zajednice.

Ipak, umesto fokusa na konkretah slučaj Mađarske, izraelska diplčomatija se odlučila da izjavu fokusira na pretnju, koju po njihovom mišljenju, Soroš predstavlja za Izrael.

Apostrofirane su organizacije Hjuman rajts voč i Fondacija za otvoreno društvo, koje su među najglasnijima u napadu na izraelsku politiku prema Palestincima i okupaciju Zapadne obale.

Izjava, takođe, dolazi samo nekoliko dana pre najavljene posete izraelskog lidera Benjamina Netanijahua mađarskom kolegi Viktoru Orbanu.

Odnos dvojice lidera bio je prethodnih meseci donekle poremećen Orbanovim rečima hvale za Mikloša Hortija, mađarskog vođe za vreme Drugog svetskog rata, ali je incident brzo izglađen Orbanovim uveravanjima da on ima „nultu toleranciju“ za antisemitizam, te da nikada nije rekao da je ve što je Horti uradio bilo ispravno.

Prema viđenju zapadnih analitičara, ovaj „incident“ samo je učvrstio savez Izraela i Mađarske koji počinje da zabrinjava Evropsku uniju. Savez se naročito pokazao efikasnim pri zajedničkim projektima za zaustavljanje migrantskog toka, pošto su izraelski stručnjaci učestvovali u projektu ograđivanja mađarske granice. Projekat je, prema procenama, koštao više stotina miliona dolara.

Za uzvrat, Mađarska je već nekoliko puta bila „ključan igrač“ Izraelu za ublažavanje ili skidanje sa dnevnog reda optužbi EU na račun te zemlje, a povodom palestinske krize.

Izvor: Pravda

Advertisements

error: