BRAVO! Demonstranti pale sveće za poginule radnike RTS-a 1999. godine

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

 

Do sada možda najveći broj građana okupio se na platou ispred Filozofskog fakulteta gde je pod nazivom “Isti zahtevi – nema povlačenja”, počeo šesnaesti po redu građanski protest “Jedan od pet miliona”.

Okupljeni građani nose transparente na kojima piše “Ne damo Kalemegdan”, “Ne dozvoli da strah bude profesija”, “Šojiću sidji sa belu ladju – Grocka”, “Reci ne čiki sa sendvičima” i “Pričaju nam da je bolje, a u Pošti nikad gore”.

 

Okupljenim građanima su se obratili glumac i član Demokratske stranke Branislav Lečić i general u penziji i član Demokratske stranke Sreto Malinović.

 

Nepregledna kolona građana kretala se ka zgradi RTS-a gde su im se u “Dnevniku slobodne Srbije” obratili mladići Krsta Tomković, Stefan Simić, Uroš Savić, Miloš Dekić i Stefan Novaković, koji su bili uhapšeni tokom prošlonedeljnih protesta u Beogradu, kada su demonstranti upali u zgradu RTS-a.

Advertisements

Ulaz u zgradu RTS-a iz Takovske ulice ograđen je trakom, kao i stepenište koje vodi ka ulazu iz Aberdareve ulice.

Na samom ulazu u RTS nalazili su se lideri Saveza za Srbiju Dragan Đilas i Janko Veselinović koji su bili okrenuti ka okupljenim demonstrantima i tako branili da neko uđe u zgradu.

Đilas je kazao novinarima da građani zahtevaju da se mediji oslobode i da je neophodno da vlast prestane da pokušava da deli narod.

 

On je kazao da je ulazak u zgradu RTS-a prošle subote bila reakcija građana jer vlast nije htela da čuje građane koji protestuju.

“Nepohpodno je da vlast shvati da ne može da ne razgovara sa svojim građanima”, rekao je Đilas i pozvao građane da polože cveće na ulaz RTS-a za nastradale novinare u bombardovanju.

Mnogi su upalili sveće za poginule novinare, ali i za, kako je rečeno “skidanje medijskog mraka jednom zauvek”.

Nakon završetka “Dnevnika slobodne Srbije” učesnici protesta su se uputili do zgrade Vrhovnog kasacionog suda kako bi podržali građane zadužene u švajcarskim francima koji štrajkuju glađu ispred te institucije.

 

N1 / DANAS

FOTO: Arhiva

 

Advertisements

error: