BRAVAR, BAŠTOVAN, GROBAR: Ovo su zanimanja političara pre nego što su postali javne ličnosti!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Na raznim javnim funkcijama se nalaze grobari, keramičari ili baštovani, kondukteri.

 

Trka za političke i direktorske fotelje iz dana u dan sve više uzima maha, a nije ni čudo obzirom koje sve privilegije dobijaju oni koji ih se domognu. Zato je postati političar ili direktor javnog preduzeća u Srbiji sigurno najunosnije zanimanje kod nas, pa se u toj trci često nađu i oni koji osnovne kriterijume ne ispunjavaju.

Tako se na raznim javnim funkcijama nalaze grobari, keramičari ili baštovani, kondukteri…

Međutim, kada su u igri basnoslovna cifra od nekoliko hiljada evra i mnogo privilegija i beneficija, stručnost pada u vodu, odnosno nije merodavna.

Svi znamo da je doživotni predsednik SFRJ Josip Broz Tito bio majstor. Kada je završio osnovnu školu, trebalo je regularno da ode na zanat, ali zbog teškog stanja u porodici otišao je kod svog ujaka u Sloveniju, gde je počeo da radi.

Postao je šegrt jedne mehaničarske radionice, a onda je po završetku šegrtske škole postao član Socijaldemokratske stranke Hrvatske i Slavonije i učestvovao u radničkim demonstracijama. Posle toga je radio kao vozač, a onda kreće njegova politička karijera.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić završio je Tehničku školu, građevinski smer u Kragujevcu. Poslovnu karijeru je započeo u Građevinskom preduzeću “Žegrap” 1971. godine gde je radio sve do 1978. Dvanaest godina je bio šef investicija u preduzeću “22 decembar”. Dve godine je radio kao tehnički direktor Javnog komunalnog preduzeća u Kragujevcu kada mu je jedna od nadležnosti bila i briga o grobljima, zbog čega ga i danas prati nadimak Toma grobar.

Prvi stranački angažman imao je u Narodnoj radikalnoj stranci u Kragujevcu. Na pitanje šta je bio motiv ulaska u politiku, odgovorio je:

– To je bio zov. Uvek sam dominirao u društvu. Dosta sam čitao. Imam duha. Nije me želja za mesijanstvom uvela u politiku. To je prosto bila moja prirodna potreba koju sam u jednom momentu osetio. U februaru 1990. sam se učlanio u Narodnu radikalnu stranku, koju je vodio advokat Veljko Guberina, a već u septembru, kao potpuni anonimus, postao njen potpredsednik. Sećam se da je moj prvi nastup bio na tribini u Ivanjici, rodnom mestu Draže Mihailovića. U sali mnogo ljudi, ali atmosfera nekako mlaka. Sedeo sam i žarko želeo da ta tribina uspe. Kada sam video da nema nade, osetio sam želju da to nekako pokušam da spasem. Uzeo sam reč i tako je krenulo – rekao je Nikolić 2004. godine za “Plejboj”.

Kasnije je završio Fakultetu za ekonomiju i inženjerski menadžment u Novom Sadu.

 

Bratislav Gašić, bivši ministar odbrane, koji će uskoro biti na čelu BIA završio je osnovnu školu “Jovan Jovanović Zmaj” u Kruševcu i smer tehničar za visokogradnju u Obrazovnom centru „Bosa Cvetić“. Ekonomski fakultet je završio u Nišu. Na pitanje da li ga dotiču prozivke da je bio keramičar, odgovorio je:

Advertisements

– To (keramičar) je jedno časno zanimanje. Sve je krenulo time što se na internetu pojavila moja lažna pristupnica SRS, koju znam ko je falsifikovao, čiji član nikada nisam bio. I u kojoj piše da imam SSS, zanimanje keramičar. Pogrešili su i ime oca. Posle toga su neki opozicioni lideri, veliki naučnici, pričali u Skupštini o tome i vezivali se samo za period od mojih 15 radnih dana u državnoj firmi – u Trajalu. Ali, nisam bio keramičar, nego baštovan. Imao sam zvanje građevinski tehničar.

Dragan Marković Palma rođen je 1960. godine u Končarevu. Završio je srednju školu učenika u privredi (ŠUP). Kako je u jednom intervjuu rekao, priznaje samo diplomu životnog fakulteta, a njega je počeo da studira još kao mali, kada je ocu počeo da pomaže da vadi pesak iz Morave i peče cigle. Posle toga počeo je da iznajmljuje šatore za svadbe, a ubrzo posle toga kupio je kamion i počeo da se bavi prevozom uglja.

U politički život uključuje se 1993. godine kada sa Željkom Ražnatovićem Arkanom i Borislavom Pelevićem osniva Stranku srpskog jedinstva, a 1998. postaje potpredsednik stranke. Bio je jedini odbornik SSJ-a u Jagodini posle izbora 1996. godine koje je u tom gradu dobila koalicija Zajedno. Na izborima 2000. godine izabran je za republičkog poslanika sa liste SSJ. U toj stranci ostaje do 2003. godine. Godine 2004. osniva stranku Jedinstvena Srbija, koja osvaja najviše glasova u Jagodini i Pomoravlju. Na parlamentarnim izborima 2007. godine, ušla je u koaliciju sa Demokratskom strankom Srbije i Novom Srbijom i dobila dva poslanička mesta. Jagodina je 2008. godine dobila status grada, a Marković postaje prvi gradonačelnik. Od 2008. godine bio je poslanik je u Skupštini Srbije, da bi zbog sukoba interesa septembra 2011. podneo ostavku na to mesto. Nakon održanih izbora 2012. Marković ponovo postaje narodni poslanik, ali i predsednik Skupštine opštine Jagodina. Na istim funkcijama ostaje i nakon izbora u martu 2014. godine.Pored toga, sada je privatni preduzetnik i vlasnik kompanije “Palma” koja se bavi transportom i trgovinom. Poseduje televiziju „Palma plus”, kik-boks klub “Palmini tigrovi”, a vodi i fond “Treće dete”.

Igor Bečić, koji je predsednik supštinskog Odbora za kontrolu službi bezbednosti imao je veoma interesantan razvojni put – od konduktera do čoveka koji će na tacni dobijati poverljive podatke o bezbednosti građana i države.

Funkciju nаrodnog poslаnikа obаvljа od 1997 do dаnаs. Rаdno iskustvo je sticаo u preduzeću „Bаčkаtrаns“ u Vrbаsu, nа poziciji linijski kontrolor i kondukter (1989-1990). Od 1990 do 1992. godine bio je u službi u Jugoslovenskoj vojnoj armiji. U JP „Vrbаs“ obаvljаo je funkcije komercijаliste (1992-1993), šefа sаobrаćаjа (1994-1996) i komercijаlnog direktorа (1996-2012). Bio je člаn Nаdzornog odborа „Informаtikа“ а.d Beogrаd, gde je podneo ostаvku 2014. godine. Od 1997. godine bio je na funkciji narodnog poslanika, a 2014. izabran je za njenog potpredsednika. Mandat mu je dodeljen i nakon izbora 2016. godine.

Završio je Fakultet za menadžment u Novom Sadu, magistrirao na univerzitetu „Union“ u Beogradu, i stekao zvanje magistra industrijskog menadžmenta. Trenutno zaposlen u „Srbijagasu“ kao savetnik generalnog direktora.

Ne možemo a da ne postavimo pitanje, koje kvalifikacije su potrebne za obavljanje određenih poslova, odnosno da li su uopšte potrebne bilo kakve kvalifikacije za neke javne poslove?

(Espreso.rs)

Advertisements

error: