BORBA ZA NATALITETI? Srpska bebi-oprema nasjkuplja u regionu!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Komisija za zaštitu konkurencije utvrđuje eventualno kršenje pravila poslovanja sa bebi-opremom, koja je godinama u Srbiji viša nego u regionu i EU, a od aprila do danas pokrenuto je sedam postupaka protiv 180 uvoznika i distributera.

 

– Ukoliko se utvrdi da su povređena prava konkurencije, ishod biti povoljan za građane i privredu – rekla je za RTS Nevena Praizović iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Praizović je rekla da je utvrđeno da postoje ugovori između distributera i uvoznika i trgovaca na malo, sa odredbom koja se odnosi na utvrđivanje minimalne cene, što je zabranjeno budući da je osnovno pravilo tržišta načelo slobodnog formiranja cena, odnosno da trgovac na malo može slobodno da formira cenu.

 

– Ukoliko postoji ugovor kojim se definiše pod kojom cenom ćete prodavati jedan proizvod ispod te cene, to je minimalna cena koju morate da prodate potrošaču – vezane su vam ruke da ne možete mimo toga da idete, postoje penali od strane distributera i uvoznika za vas kao trgovca na malo da morate da vratite iznos, da se raskida ugovor – kaže Praizović.

Advertisements

 

Ti ugovori, kako navodi, imali su i odredbu da nakon određenog perioda sezonske prodaje trgovac može da snizi cenu proizvoda i pita za odobrenje uvoznika ili distributera.

To znači da je formirana jedna cena koja je za potrošače visoka i koja kupce čeka u koju god radnju da uđu.

 

– Ukoliko se utvrdi da su povređena prava konkurencije ishod svega toga trebalo bi da bude da se takvi tržišni učesnici sklone sa tržišta ili da upodobe svoje poslovanje zakonskim odredbama, a to treba da rezultira i nižim cenama, što će dovesti do benefita potrošačima kao krajnjim učesnicima na tržištu – istakla je ona.

 

REPUBLIKA.RS

Advertisements

error: