Crnogorci naplaćuju ležaljke na plaži i 120 evra!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Turisti koji letuju u Crnoj Gori, Hrvatskoj ili Grčkoj primetili su da je sve manje plaža na kojima ima mesta da se spusti peškir i uživa u odmoru bez obaveze iznajmljivanja ležaljki ili kupovine pića. Zato prilikom planiranja letovovanja, dobar deo budžeta isplanirajte i za te troškove, da ne bi bilo neprijatnih iznenađenja.

 

– U Grčkoj su cene zakupa ležaljki i suncobrana na nivou prošlogodišnjih, a korišćenje opreme koju nude barovi na najpopularnijim plažama se naplaćuje posebno dok se na manje popularnim, ležaljke i dalje dobijaju uz piće. Takođe, s obzirom na to da Grčka obala obiluje zaista velikim brojem plaža uvek se mogu naći i one na kojima uopšte nema barova – kažu za “Blic” u grčkoj agenciji “Nikana”.

 

Ležaljke uz kafu odlaze u prošlost u Grčkoj

Ranije je u Grčkoj bilo dovoljno poručiti piće ili kafu, pa čak i običnu vodu da biste koristili ležaljku i suncobran, ali takva vremena su definitivno prošla, a pravila se promenila.

 

– Većina popularnih plaža na Halkidikiju, na Tasosu i na jonskim ostrvima gde naši ljudi najviše letuju je uređeno što podrazumeva da su veći delovi plaže pod zakupom kafe barova. A to dalje znači da piće plaćate posebno, a uz to i set od dve ležajke i suncobran (mora u paketu, ne može pojedinačno). A jedan takav set košta od 5 pa do 12 evra – kažu u turističkoj agenciji.

 

 

Minimalna konzumacija 20 evra za mesto do mora

Novina jeste i uvođenje minimalne konzumacije za korišćenje ležaljki. Tako recimo na nekim plažama za celodnevno korišćenje ležaljki moraćete potrošiti dodatnih 5, 10 ili 15 evra, a ukoliko želite da koristite ležaljku koja se nalazi u prvom redu do mora, minimalna konzumacija mora da bude i 20 evra po ležaljci.

 

 

Prvi red ali i sef 50 evra!

Advertisements

– Na jednoj plaži na Sitoniji u kafiću sa nešto luksuznijim ležaljkama, većim suncobranima i sefom uz svaki suncobran minimalna konzumacija iznosi 50 evra po osobi na ležaljci u prvom redu – navode u “Nikani” jedan od skupljih primera.

Oni dodaju da ovakav trend ne čudi s obzirom na porast broja turista i činjenicu da se i dalje mora poraniti kako bi se zauzela ležaljka čak i pod ovakvim uslovima.

 

 

Zabranjeno donošenje hrane

Ono što se promenilo i što možda i najviše smeta našim turistima u Grčkoj jeste zabrana donošenja hrane.

Kafe barovi čije su plaže obično svojim gostima sada nude lagane obroke, salate i sendviče, te ukoliko ogladnite više ne možete iz svog ranca izvući sendvič, već ste prinuđeni da poručite hranu iz kafića čija vam se ponuda možda i ne sviđa ili koja vam zbog eventualnog posebnog režima ishrane ne odgovara.

 

 

Ni voće za decu, ni voda!

– Neki vlasnici barova idu toliko daleko da zabranjuju donošenje voća, keksića za decu i vode. Tako kada četvoročlana porodica plati 10 evra za dva seta ležaljki na popularnim plažama mora da računa i na dodatnih oko 30 evra koji odlaze na hranu i vodu – objašnjavaju u ovoj agenciji.

Crna Gora ipak drži rekord kada je u pitanju najskuplje sunčanje na plaži, a to se odnosi na Kraljevu plažu gde zakup seta ležaljki sa suncobranom već nekoliko godina unazad košta 120 evra.

 

Odmah iza nje je hotelska plaža Svetog Stefana gde zakup dve ležaljake i suncobrana košta 70 evra. Na Trstenu ili Pločama su takođe skuplje cene od proseka, a inače na ostalim plažama na crnogorskom primorju dve ležaljke i suncobran koštaju od 5 do 10 ili 15 evra.

 

IZVOR: Blic.rs / FOTO: Ocdn.eu

Advertisements

error: