BIVŠI VLASNIK “GOŠE”: Nisam siguran da li dugujem radnicima plate, moguće da ne!

Podeli vest sa drugima!

Advertisements

Radnici Fabrike šinskih vozila “Goša” iz Smederevske Palanke, koji štrajkuju od 27. marta, najavljuju radikalizaciju protesta i okupljanje ispred Vlade Srbije. U međuvremenu, N1 je dobila odgovor od nekadašnjeg vlasnika “Goše”, slovačke firme “ŽOS Trnava”, u kome navode da sa tim slučajem više nemaju ništa.

Tokom skoro pet meseci štrajka, radnici “Goše” su pregovarali sa upravom fabrike i sa državnim funkcionerima, blokirali železničke koridore, čak i štrajkovali glađu. Time su, kažu, sve mogućnosti mirnog protesta iscrpeli, pa će se iduće sedmice uputiti u Beograd.

“Ići ćemo ispred Vlade samo da protestujemo, ne možemo da verujemo da naša država nije znala šta se dešava u firmi. E sad kad se priča o stečaju, kad se priča o zatvaranju firme, oni svi imaju model kako će da naplate svoja dugovanja, a jedino mi radnici nemamo nikakav model”, kaže Milan Vujičić, predsednik Štrajkačkog odbora.

Više puta su državni funkcioneri uveravali štrajkače da će i za njih iznaći model isplate. U aprilu predsednik, tada premijer Aleksandar Vučić, kada im je obećao da će stupiti u kontakt sa starim vlasnikom, slovačkom firmom “ŽOS Trnava”, potom ministar privrede Goran Knežević, sa kojim su pregovarali o reprogramu duga, a krajem jula i premijerka Brnabić.

Advertisements

“Sve što smo dogovarali, sve su nas slagali, verujte mi. Čak nas je i premijerka Brnabić slagala kako je dogovorila sastanak u Slovačkoj, sa starim gazdom, međutim, prošlo je već dve nedelje, od tog sastanka nema ništa, mi nikakve informacije nismo dobili”, dodaje Vujičić.

Informacije je dobila N1, i to od PR službe slovačke firme. Iz šturog odgovara na upućena pitanja, jasno je samo da bivši vlasnik od “Goše” pere ruke.

“ŽOS Trnava je prodala akcije u srpskoj fabrici “Goša” u maju 2017. i njeni predstavnici više nemaju nikakvog uticaja na tamošnju situaciju. Stoga, nažalost, ne možemo da damo nikakav opširniji komentar na tu temu”, navedeno je u odgovoru.

ŽOS Trnava je tokom poslovanja u Smederevskoj Palanci, napravila dug od skoro šest miliona evra radnicima i državi. Posle deset godina, fabriku je prodala za 4,2 miliona i otišla iz zemlje. I zato će štrajkači pred zgradu Vlade – jer se pitaju kako je moguće da neko državi ne plaća porez i doprinose pet i po godina, a plate radnicima tri godine, a da državni organi ne reaguju.

N1 SRBIJA

Advertisements

error: